Φράγμα Μανικίων από το 1996

1996

Ολοκλήρωση μελετών κατασκευής φράγματος Σέττας - Μανικίων.

1-1999

Αναδείχθηκε ανάδοχος η Ελληνική Τεχνοδομική ΑΕ (27-1-99) για την κατασκευή του φράγματος Σέττας - Μανικίων.

 5-2001

Στην περιοχή Μανικίων επισκέφθηκε την Πέμπτη 17 Μαΐου ο βουλευτής Χ. Θεοδώρου, τα γραφεία της εταιρίας ΓΝΩΜΩΝ και ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους της, για την πορεία του έργου κατασκευής του φράγματος. Στην συνέχεια επισκέφθηκε το εργοτάξιο, όπου διαπιστώθηκε ότι οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά και σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι το φράγμα των Μανικίων θα έχει δυνατότητα υδρεύσεως της περιοχής, από την ακτή Νηρέως μέχρι την Κύμη.

Επίσης είχε συνάντηση με τους υπευθύνους της εταιρίας στην Αθήνα και επικοινώνησε με τον γ.γ. της Περιφέρειας Β. Έξαρχο για να γίνει ειδική σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας, ώστε να εξετασθούν όλες οι πτυχές του έργου και να αποφασισθούν ενέργειες, για την επιτάχυνση των εργασιών του.

3-2002

Σε ερώτηση του Δ. Πιπεργιά για την πορεία του έργου του φράγματος Σέττας - Μανικίων, ο υφυπουργός  Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Λ. Παπαδήμας, αναφέρει ότι:

Έχει ολοκληρωθεί το 90% των εκσκαφών θεμελίων εκ του φράγματος. Έχει κατασκευαστεί το μέτωπο εισόδου, έχουν γίνει προεργασίες στο μέτωπο εξόδου και έχει γίνει διάνοιξη περίπου 70 μ. περίπου της σήραγγας εκτροπής - υπερχείλιση. Έχει γίνει διάνοιξη 10 μ. περίπου της σήραγγας αποστράγγισης και έχουν γίνει τσιμεντενέσεις. Έχουν γίνει η επένδυση και οι αγγυρώσεις των πρανών εκσκαφής. 

Το έργο αυτό ως συνεχιζόμενο στο Γ' ΚΠΣ πρέπει να επιταχυνθεί για να εξασφαλιστούν και οι περαιτέρω πιστώσεις για τα δίκτυα. [1]

9- 2002

Στις αρχές Σεπτεµβρίου 2002, καταγράφηκαν έντονες και µεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις, στην ευρύτερη περιοχή του έργου, που κατέληξαν σε υψηλές πληµµυρικές παροχές. 

Το φράγµα Σέτα-Μανίκια σχεδιάστηκε και έχει κατασκευαστεί σε ποταµό της κεντρικής Εύβοιας που εκβάλει σε καταβόθρα καρστικών ασβεστολίθων. Κατά τη διάρκεια κατασκευής, η καταβόθρα έφραξε παροδικά από προϊόντα εκσκαφών του έργου, που παρασύρθηκαν από έντονες πληµµυρικές παροχές, ανατρέποντας τον αρχικό σχεδιασµό και επιβάλλοντας αναθεώρηση της λειτουργίας του συστήµατος υπερχείλισης, µε δυνατότητα εκτροπής µέρους ή του συνόλου του πληµµυρικού όγκου προς γειτονική υδρολογική λεκάνη. Η δυνατότητα εκτροπής παρέχει τη απαιτούµενη ασφάλεια για την αντιµετώπιση πληµµυρικώνγεγονότων ακόµη και σε περίπτωση µελλοντικής έµφραξης της καταβόθρας. Το αρχικά προβλεπόµενο σύστηµα υδροληψίας και µεταφοράς νερού από τον ταµιευτήρα, τροποποιήθηκε ριζικά, ώστε να περιλάβει πρόσθετο σύστηµα υπερχείλισης καθώς και σύστηµα εκκένωσης. [2]

11-2002

Με απόφαση της υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου εγκρίθηκε η διάθεση συμπληρωματικής πιστώσεως 1.760.000 €, για την κατασκευή του φράγματος Σέττας - Μανικίων. Η πίστωση αυτή θα καλυφθεί από τον ολικό προϋπολογισμό του έργου, η δε εκτέλεση των συμπληρωματικών εργασιών, κρίθηκε αναγκαία από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και η υπουργός έκανε δεκτή την σχετική εισήγηση.

4-2003

Την αναγκαιότητα της ολοκληρώσεως του έργου "Φράγμα Σέττας - Μανικίων" επισήμανε με ερώτηση στην βουλή ο βουλευτής Δ. Πιπεργιάς, υπενθυμίζοντας ότι το έργο αυτό σκοπό έχει να καλύψει τις ανάγκες αρδεύσεως και επικουρικά, της υδρεύσεως της ευρύτερης περιοχής της νοτιο-κεντρικής Εύβοιας. Το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί από το 1999, έχει αναδειχθεί ανάδοχος η Ελληνική Τεχνοδομική ΑΕ (27-1-99) και το ίδιο έτος στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είχε συμπεριληφθεί η μελέτη "Κατασκευής Δικτύων Φράγματος Σέττας - Μανικίων", για την κατασκευή των δικτύων υδρεύσεως και αρδεύσεως και είχε ζητηθεί έγκριση της σχετικής πίστωσης.

Το εν λόγω φράγμα κατασκευάζεται και ήδη είναι εκδηλωμένο το ενδιαφέρον για την αδειοδότηση και κατασκευή Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΥΗΣ), προκειμένου να αξιοποιηθούν ενεργειακά οι υδατοπτώσεις του. Δεδομένου της σημαντικότητας του φράγματος για τον νομό Ευβοίας, ο Δ. Πιπεργιάς τονίζει την αναγκαιότητα της επισπεύσεως των εργασιών κατασκευής του, όπως και την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδοτήσεως από το Γ' ΚΠΣ. [1]

2015-2019

Με το υπ' αριθμ. πρωτ. οικ.52775/1580/23-04-2015 έγγραφο της
Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας διαβιβάστηκαν στη Δ/νσή μας οι μελέτες του έργου «Κατασκευή Φράγματος Σέττα- Μανίκια Ν.Ευβοίας», με αιτημα της Περιφέρειας ώστε το εν λόγω έργο να χαρακτηρισθεί Εθνικού Επιπέδου, να ενταχθεί στο Π.Δ.Ε. του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και να επανεξεταστούν και ολοκληρωθούν οι μελέτες του ώστε να δημοπρατηθεί ένα άρτιο και λειτουργικό έργο.

Σε συνέχεια του ως άνω αιτήματος η Δ/ νσή μας, πρότεινε κατά τα έτη 2017,2018 και 2019 Υποδομών και Μεταφορών της μελέτης με τιτλο:
«Ολοκλήρωση Φράγματος Σέττα- Μανίκια Ν. Ευβοίας και Συνοδών Έργων Ύδρευσης και Άρδευσης» και προϋπολογισμό 3.000.000,00€. Η εν λόγω μελέτη δεν εντάχθηκε στο Π.Δ.Ε.

Τον Οκτώβριο του 2019, μετά από αίτημα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι ως άνω μελέτες επεστράφησαν στην Περιφέρεια για τις δικές τους ενέργειες.

1-2020

Ο δήμαρχος συναντήθηκε προσωπικά με τον Υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο ο οποίος ήταν θετικός για το μεγαλύτερο έργο που έχει ενταχθεί ποτέ σε πρόγραμμα του Υπουργείου ύψους 40 εκ. ευρώ. Ο Κ Θεοδωρικάκος έδωσε εντολή να προχωρήσει διότι πρόκειται για έργο που θα λύσει το θέμα του νερού στην περιοχή και θα την αναβαθμίσει και τουριστικά (στο σημείο αυτό ο δήμαρχος ευχαρίστησε προσωπικά τον υπουργό λέγοντας ότι το φράγμα Μανικίων είναι ένα έργο Ζωής για τις περιοχές Κύμης Κονιστρών). [8][9]

3-2021

"Καταθέσαμε προτάσεις για στρατηγικά έργα υδατικής διαχείρισης, όπως ενδεικτικά τα φράγματα Μανικίων – Σέττας και Δομοκού". 

Αυτό δήλωσε ο Φάνης Σπανός, μετά την διαβούλευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τον ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κωνσταντίνο Αραβώση, τους Δημάρχους και Προέδρους των ΔΕΥΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Το Φράγμα των Μανικίων είναι ένα πολύπαθο και ανολοκλήρωτο έργο που διαρκώς παραπέμπεται στις καλένδες, ενώ δυστυχώς στη συνείδηση των αρμοδίων αλλά και των πολιτών καταγράφεται ως μία ακόμη χαμένη υπόθεση.

Η σπουδαιότητα του έργου αφορά την άρδευση και ύδρευση της περιοχής, αλλά και το διέξοδο που θα δώσει στο τέλμα της τοπικής οικονομίας.

Η τελική πρόταση περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του φράγματος Μανικίων, με την κατασκευή διυλιστηρίου και των δικτύων ύδρευσης για την περιοχή του πρώην δήμου Κύμης με δυνατότητα επέκτασης των δικτύων σε όλο το δήμο Κύμης Αλιβερίου και της περιοχής του πρώην δήμου Αμαρυνθίων. Το έργο αυτό είναι προϋπολογισμού 33 εκ. ευρώ. [3]

7-2022

Το έργο ναι μεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" αλλά για να προχωρήσει και να υλοποιηθεί υπάρχει ο ειδικός όρος αυτός της έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης για να επαναξιολογηθεί ο πλήρης φάκελος του εργου. 

10-12/2022

Σε δημόσια διαβούλευση η ΜΠΕ του φράγματος (https://eteriaperivallontoskimis.blogspot.com/2022/10/15-2022.html?m=1)

Πλημμυρικό φαινόμενο από την φυσική απόφραξη της καταβόθρας το 2009. Το φράγμα έχει πλημμυρίσει πλήρως και άνάντι και κατάντι. Σε περίπτωση τεχνητής απόφραξης των αγωγών του σπηλαίου(μπετόν) δεν θα μπορέσει να υπάρξει φυσική απόφραξη με αποτέλεσμα το ύψος της λίμηης να πρέπει να φτάσει στο διάσελο του Προφ Ηλία των Μανικίων.
Πηγή ΣΠΕΛΕΟ

Όπως έχει ήδη αναφερθεί [4], τα 4 MW ενός υδροηλεκτρικού σταθμού σταθερής, ελεγχόμενης και προβλέψιμης παραγωγή ενέργειας δεν περιλαμβάνονται στον  στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό, αλλά ούτε αποτελεί προτεραιότητα η ύδρευση - άρδευση της κεντρικής Εύβοιας. Ποιά όμως η σκοπιμότητα ενός μικρού (1,33 ΜW) ΥΗΣ στην περιοχή του φράγματος, πριν την θέση Καταρράκτη στον ποταμό Μανικιάτη (ρέμα Διπόταμος) προϋπολογισμού 2,21 εκ. €, χωρίς εγκατάσταση αποταμίευσης νερού; [5]

"Στην ευρύτερη περιοχή και σε απόσταση περίπου 2,5 km προς τα βορειοδυτικά εντοπίζεται το φράγμα Μανικίων του οποίου η κατασκευή δεν ολοκληρώθηκε εδώ και δεκαετίες. Το εν λόγω φράγμα δεν σχετίζεται με το υδρογραφικό δίκτυο του ∆ιπόταμου καθώς χωροθετείται σε διαφορετική λεκάνη απορροής. Η σύνδεση θα γίνει με την υφιστάμενη εναέρια γραμμή ΜΤ η οποία διέρχεται από την ασφαλτοστρωμένη επαρχιακή οδό Μονοδρύου-Κύμης και οδεύει προς το φράγμα Μανικίων.


Το έργο συνίσταται σε μια εγκατάσταση εκμετάλλευσης της διαθέσιμης παροχής (run-of-river), χωρίς εγκαταστάσεις αποταμίευσης του νερού, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την εκμετάλλευση της πτώσης των 158 μέτρων από μια κύρια και από μια βοηθητική υδροληψία αντίστοιχα, η οποία δημιουργείται τοπικά. Ο ΜΥΗΣ θα εκμεταλλεύεται μήκος κοίτης του ρέματος 2243,1 m.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα ΜΥΗΕ 5MW: Υποκαθιστά 1.376 ΤΙΠ. ∆ημιουργεί εργασία για 23 άτομα/έτος, κατά τον σχεδιασμό και την ανέγερση. Παράγει ηλεκτρική ενέργεια για 5.300 οικογένειες. Μειώνει τις εκπομπές C02 κατά 16000 τόνους/έτος.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ δεν υπάρχουν άλλα ΜΥΗΕ που να κατέχουν άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Π.Ε. Ευβοίας." [5]

Τέλος, μπορούμε να εξετάσουμε την περίπτωση του Δήμου Άργους Ορεστικού:

Την προέγκριση της άδειας παραγωγής ενέργειας από υδροστρόβιλο τύπου KAPLAN έλαβε, χθες, ο Δήμος Άργους Ορεστικού από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), μετά από αίτημα που είχε υποβάλει τον Δεκέμβριο του 2020 (αριθ. αίτησης Γ-011429/17-12-2020).

Έτσι, με την πληρωμή του τέλους Βεβαίωσης Παραγωγού, έχει το δικαίωμα να κατασκευάσει τον συγκεκριμένο υδροστρόβιλο με εγκατεστημένη ισχύ 1,35 MW και μέγιστη απόδοση 1,48 MW στον ποταμό Αλιάκμονα, στο πλαίσιο της κοινωφελούς Ενεργειακής Κοινότητας που έχει συστήσει ήδη από το 2019.

Σκοπός του Δήμου Άργους Ορεστικού είναι η ενέργεια που θα παράγεται να συμψηφίζεται (με τη διαδικασία του net metering) με αυτήν που απαιτείται σε αντλιοστάσια, ΦΟΠ και δημοτικά κτίρια, ενώ θα καλύπτει και τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων του Δήμου. [6]

Τέλος, σύμφωνα με την νομοθεσία χωροταξίας δύο ΜΥΗΣ στην ίδια περιοχή (απόσταση 2.5χλμ) , η εγκατάσταση του ΜΥΗΣ των 1,33MW πριν τον καταρράκτη, καθιστά προβληματική μελλοντική αδειοδότητηση του ΜΥΗΣ των 4MW του φράγματος. [7]



Πηγές:

[1] Εφημερίδα

[2] http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teelar/EKDILWSEIS/damConference/eisigiseis/6.1.pdf

[3]  https://www.evoikostipos.gr/

[4] ΑΗΣ Αλιβερίου 1960 - είμαστε ενεργειακά ανεξάρτητοι

[5] https://eteriaperivallontoskimis.blogspot.com/2022/01/432022.html

[6] https://energypress.gr/news/adeia-paragogis-energeias-apo-ydrostrovilo-exasfalise-o-dimos-argoys-orestikoy-apo-ti-rae

[7] https://nomosphysis.org.gr/19111/ste-417-2019-nomimi-ya-gia-toys-oroys-kai-ta-kritiria-xorothetisis-myie/

[8] http://eviain.blogspot.com/2020/01/40.html

[9] http://eviain.blogspot.com/2019/07/blog-post_19.html

http://www.eviatop.eu/2023/12/blog-post_872.html?m=1


Σχόλια