Πρόταση Τηλεθέρμανσης Αλιβερίου

Η Τηλεθέρμανση (Τ/Θ) συνιστά ένα σύστημα διανομής θερμότητας που προέρχεται από κάποια κεντρική πηγή, για θέρμανση κατοικιών, ζεστού νερού χρήσης ή/και θέρμανση επαγγελματικών χώρων ή/και παροχή θερμότητας για παραγωγικές διαδικασίες. Η τελευταία μπορεί να είναι μια εγκατάσταση παραγωγής θερμότητας (με τη μορφή ζεστού νερού και λιγότερο συχνότερα ατμού), με πρωτογενή ενεργειακή πηγή τη γεωθερμία, τη βιομάζα, το βιοαέριο, το φυσικό αέριο, τον άνθρακα ή ακόμη και θερμότητα που βιομηχανική διεργασία (π.χ. διύλιση πετρελαίου). 


Τα δίκτυα Τ/Θ συνιστούν μια δοκιμασμένη και αποδοτική λύση μεταφοράς θερμότητας από μια κεντρική εγκατάσταση στον τελικό χρήστη/καταναλωτή και σχεδιάζονται έτσι ώστε να μπορούν να εκμεταλλευτούν πλήρως τοπικά διαθέσιμες ενεργειακές πηγές για την περιοχή που εξυπηρετούν. Βασίζονται στις οικονομίες κλίμακας και ειδικότερα στην πολύ υψηλότερη αποδοτικότητα παραγωγής μιας κεντρικής και μεγάλης μονάδας, σε σύγκριση με μικρές/ατομικές μονάδες. 

Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν δίκτυα Τ/Θ στις πόλεις Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο-Φιλώτα, Σέρρες και Μεγαλόπολη. Σύντομα, στοχεύεται να τεθεί σε λειτουργία νέο δίκτυο Τ/Θ και στη Φλώρινα. Μελέτες για μικρότερα δίκτυα έχουν κατά καιρούς γίνει για άλλες περιοχές της Ελλάδας, στηριζόμενες κάθε φορά στους τοπικά διαθέσιμους ενεργειακούς πόρους. 

Στα γενικά οφέλη από την Τ/Θ συγκαταλέγονται:

Η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας μέσω εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (καυσίμου).

Η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στην παραγωγή θερμότητας.

Η αποφόρτιση του αστικού περιβάλλοντος από τη λειτουργία ατομικών θερμαντήρων με ορυκτά ή/και στερεά καύσιμα, οι οποίοι υπολείπονται σημαντικά ως προς την αποδοτικότητά τους και την ποιότητα καύσης.

Η μεγαλύτερη διείσδυση του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, με μικρότερες επενδύσεις σε νέα δίκτυα φυσικού αερίου.

Στα ειδικότερα οφέλη για τον τελικό καταναλωτή του δικτύου Τ/Θ συγκαταλέγονται:

Η ασφάλεια εφοδιασμού σε συνδυασμό με την υψηλή παρεχόμενη θερμική άνεση.

Η ασφάλεια των εγκαταστάσεων, αφού διακινείται θερμό νερό χαμηλής πίεσης εντός κλειστού κυκλώματος και όχι καύσιμα.

Η καθαρή και ήσυχη λειτουργία του συστήματος.

Η τιμολόγηση επί της πραγματικά παραληφθείσας θερμότητας μετά τη χρήση της, η οποία προσδιορίζεται με κατάλληλες μετρολογικές διατάξεις.

Η ενσωμάτωση αυτοματισμών στις εγκαταστάσεις των καταναλωτών που παρακολουθούν τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και ρυθμίζουν τη λειτουργία τους, στοχεύοντας στην περαιτέρω εξοικονόμηση στην τελική χρήση.

Στην περίπτωσή μας, στον χώρο του Α.Η.Σ., με καύσιμο φυσικό αέριο, ή ακόμα και σε συνδυασμό με βιομάζα, σε βοηθητικό λέβητα (auxiliary boiler) θα μπορούσε να παραχθεί η απαιτούμενη παροχή ζεστού νερού.

Με 5000 περίπου μόνιμους κατοίκους Αλιβερίου και με βάση την κλιματική ζώνη, η απαιτούμενη εγκατεστημένη θερμική ισχύς δεν θα υπερβαίνει τα 20 MW. 

Προφανώς το κόστος τηλεθέρμανσης είναι σημαντικά μικρότερο από την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου και ατομικών λεβήτων, αλλά απαιτεί την εμπλοκή δημοτικής επιχείρησης για την λειτουργία του.

Τον Μάιο του 2020 ο δήμος Κύμης - Αλιβερίου ζητούσε την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στον αστικό ιστό του Αλιβερίου. [3]



Πηγές:

[1] https://thermie.gr/tilethermansi/

[2] http://apothesis.teicm.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/659/kakates.pdf?sequence=1

[3] http://eviain.blogspot.com/2020/03/blog-post_10.html

Σχόλια