Δρόμος Πλατάνας ο ιστορικός εμπαιγμός

Στις αρχές της δεκαετίας του '90, μετά τις εργασίες διαπλάτυνσης του δρόμου Στομίου Οξυλίθου - λιμανιού Κύμης, έμενε το κομμάτι της Πλατάνας για να ολοκληρωθεί το έργο (με τις γνωστές μελέτες του ποδαριού, που απαιτούν κάθε τρία χρόνια επισκευές χωρίς να δίνουν οριστικές λύσεις, ώστε να έχουν δουλειά οι εργολάβοι).

Ο εργολάβος και η Νομαρχία γνώριζαν ότι είναι κοντά στην εξάντληση του ποσού που είχε εγκριθεί, συγκεκριμένα το ποσό που έμενε μετά βίας έφτανε για την κατασκευή νέας γέφυρας στον ποταμό Μέλανα ή Αχελώο.

Πετώντας την μπάλα στην κερκίδα κατά την ποδοσφαιρική ορολογία, έβαλαν τους κατοίκους σε μια διαμάχη που κράτησε πάνω από δύο χρόνια, για την χάραξη του νέου δρόμου πάνω ή κάτω από τον οικισμό. Όσοι είχαν οικόπεδα κοντά στην γραμμή πάνω από τον οικισμό υποστήριζαν την κάτω πρόταση, ενώ οι κάτοικοι με σπίτια στην ακτογραμμή υποστήριζαν την πάνω πρόταση για να μην καταστραφεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας του οικισμού και η παραλία που υπήρχε μπροστά. 

Πλατάνα 1960

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι η κατασκευή ενός μώλου στην Πλατάνα, προκάλεσε την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τον κατακλυσμό της παραλίας. 

Μετά από συγκεντρώσεις και συνεχείς διαμάχες αποφασίστηκε η διενέργεια δημοψηφίσματος, που απλά επιβεβαίωσε τον διχασμό των κατοίκων, χωρίς να δώσει πλειοψηφία σε κάποια από τις δυο πλευρές. 

Πλέον έχει απομακρυνθεί οριστικά το ενδεχόμενο κατασκευής νέου τμήματος δρόμου στην Πλατάνα, αλλά έχουν προγραμματιστεί εργασίες επισκευής του υπάρχοντος δρόμου.

Από το 2010 η Νομαρχία έχει εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμα της την μελέτη για την κατασκευή των έργων που πρότεινε το πολυτεχνείο, μεταξύ των οποίων, την κατασκευή εμποδίων για να σταματά η ορμή και η ταχύτητα των κυμάτων ώστε να εξαλειφθεί το πρόβλημα της υποσκαφής και να επανέλθει η αμμουδιά που υπήρχε παλαιότερα και να προστατεύει την παράκτια ζώνη, που όμως έμειναν στις μελέτες.[1]


7/2022 Στην πρόσκληση του Ταμείου Ανάκαμψης για έργα Οδικής Ασφάλειας η Περιφέρεια Στερεάς από τους πρώτους Ο.Τ.Α. στη χώρα κατέθεσε  στοχευμένες και ώριμες προτάσεις έργων για την Εύβοια. Συγκεκριμένα ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΠΛΑΤΑΝΑΣ, ΚΥΜΗΣ, με 7.000.000 ευρώ.

                                           


Πηγή

[1] https://lala-to.blogspot.com/2015/04/blog-post_21.html

[2] περισσότερα για τα προσωρινά έργα 

http://www.eviakosmos.gr/index.php/koinonia/item/8586-g-kelaiditis-o-perifereiarxis-katethese-protasi-sto-tameio-anakampsis-gia-na-ginei-to-megalo-limeniko-ergo-entos-tis-platanas



Σχόλια