Εύβοια και εξασθενές χρώμιο

 


Μετά τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού τις πλημύρες του φθινοπώρου, τώρα εμφανίζεται και το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο (αποτέλεσμα εξορύξεων, λατομείων).

Παρουσιάζεται παρακάτω η εικόνα των αποτελεσμάτων των αναλύσεων και η εκτίμησή της για να ενημερωθούν οι πολίτες, ούτως ώστε να προσέχουν για να αποφεύγουν τις περιοχές όπου το νερό είναι ακατάλληλο για κάθε χρήση.

Οι εθελοντές-επιστημονικοί συνεργάτες του ΠΑΚΟΕ, πραγματοποίησαν συνολικά 51 δειγματοληψίες υδάτων στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, εκ των οποίων τα 39 δείγματα ήταν νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, τα 8 θαλασσινό νερό και τα 4 από επιφανειακά νερά. Τα δείγματα πάρθηκαν από τις περιοχές Χαλκίδα, Αρτάκη, Καστέλλα, Ψαχνά, Μαντούδι, Λίμνη, Άγιος Ιωάννης Ρώσσος και τα Ναυπηγεία της Χαλκίδας στις 14-02-2022, τηρώντας όλα τα ισχύοντα πρωτόκολλα.

Σε όλα τα δείγματα έγινε χημική ανάλυση(Χημικώς Καταναλισκόμενο Οξυγόνο, χρωμίου, νιτρικών, θειικών και φωσφορικών αλάτων), καθώς και μικροβιολογική ανάλυση (κολοβακτηρίδια, E. Coli, εντερόκοκκοι), στα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ.

Πιο συγκεκριμένα, οι παράμετροι των χημικών αναλύσεων νερών ανθρώπινης κατανάλωσης βρέθηκαν εντός των επιτρεπτών ορίων σε όλες τις τοποθεσίες,με εξαίρεση το Εξασθενές Χρώμιο, όπου η τιμή του ξεπέρασε τα επιτρεπτά όρια, σύμφωνα, με την Οδηγία (ΕΕ) 2015/1787 (L260, 7.10.2015), για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (ΚΥΑ)39381 Αρ. Φύλλου 32852, 19/09/2017, ενώ οι μικροβιολογικές αναλύσεις, για ορισμένα δείγματα στις περιοχές της Καστέλλας, των Ψαχνών, του Μαντουδίου, της Λίμνης και του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου, παρουσίασαν αυξημένες τιμές για όλες τις προαναφερόμενες παραμέτρους.

Τα αποτελέσματα των Χημικών αναλύσεων για το θαλασσινό νερό, κοντά στα Ναυπηγεία της Χαλκίδας, παρουσίασαν αυξημένη ένδειξη στα Φωσφορικά άλατα, καθώς και στο Χημικώς Καταναλισκόμενο Οξυγόνο. Οι μικροβιολογικές αναλύσεις βρέθηκαν σε όλους τους δείκτες.

Τέλος, τα αποτελέσματα των  χημικών αναλύσεων από τα επιφανειακά νερά στις περιοχές Μαντούδι και Λίμνη είχαν υψηλό δείκτη στα Φωσφορικά και Θειικά άλατα, όπως ανεβασμένο ήταν και  το Χημικώς Καταναλισκόμενο Οξυγόνο. Οι μικροβιολογικές αναλύσεις έδειξαν αυξημένο φορτίο στα Κολοβακτηρίδια, στην περιοχή του Μαντουδίου, δίπλα στο ποτάμι (άδειασμα βόθρων, αποχετεύσεων).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα στην διεύθυνση του ΠΑΚΟΕ

Σχόλια