Οι Δήμοι χρειάζεται να σχεδιάσουν έργα με ωριμότητα

 


Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης, το παιχνίδι στα «γήπεδα» της αυτοδιοίκηση. 

Την εκτίμηση ότι μέσα από τα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης «το παιχνίδι έρχεται πλέον στα γήπεδα της αυτοδιοίκησης» διατύπωσε ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο 5ο αναπτυξιακό συνέδριο που διοργάνωσαν διαδικτυακά το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΚΑ), σε συνεργασία με το MyPortal.gr και το «Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης», τονίζοντας παράλληλα ότι, «στο λαμπρό αυτό πεδίο δόξης», οι δήμοι χρειάζεται πλέον να σχεδιάσουν έργα με ωριμότητα, μέσω των οποίων κάθε διαθέσιμο ευρώ των κονδυλίων θα πολλαπλασιαστεί και θα επιστρέψει στην κοινωνία.

«Αν εξαιρέσουμε ότι για την τοπική αυτοδιοίκηση το διάστημα αυτό είναι δύσκολο, λόγω των προβλημάτων που προκύπτουν με το ενεργειακό κόστος, υπάρχει μεγάλη ευκαιρία και σημαντική συγκυρία, ώστε οι δήμοι και οι περιφέρειες να βγουν μπροστά με όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τρέχουν» σημείωσε, αναφέροντας ενδεικτικά τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, το«Smart Cities» και τις αναπλάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όσον αφορά ειδικά το πρόγραμμα «Smart Cities» υπενθύμισε πως Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλοι 15 δήμοι, μεταξύ των οποίων και αυτός των Τρικκαίων, κατέθεσαν ήδη την Παρασκευή την πρώτη φάση του σχεδίου τους για το πώς θα γίνουν οι πόλεις τους ανθρώπινες, βιώσιμες και ασφαλείς και ακολουθούν οι υπόλοιποι 315 δήμοι της χώρας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε ακόμα ότι σε μια περίοδο που ο κόσμος μας αλλάζει ραγδαία και ολοένα περισσότερες δραστηριότητες μεταφέρονται στον ψηφιακό κόσμο, η Ελλάδα όπου, όπως είπε, επικρατεί το παράδοξο οι κινητές επικοινωνίες να είναι καλύτερες από τις σταθερές χρειάζεται να βελτιώσει τις τηλεπικοινωνίες της, ώστε να προσελκύσει στη χώρα ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν από εδώ οπουδήποτε στον κόσμο.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) έκανε ακόμα μνεία στους νέους αυτοκινητοδρόμους, όπως ο Ε65, «οι οποίοι αλλάζουν τελείως τα δεδομένα, αφού δημιουργούνται νέες κεντροβαρείς περιοχές και καινούργια σημεία όπου μπορούν να εγκατασταθούν βιομηχανικά και βιοτεχνικά πάρκα και όλα αυτά μπορούν να «κουμπώσουν» με την ηλεκτροκίνηση και την επέκταση των σιδηροδρόμων.

Αναφερόμενος στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, επισήμανε ότι ξεκίνησαν οι πρώτοι διαγωνισμοί και έρχεται το δεύτερο πολύ μεγαλύτερο «πακέτο», στο οποίο «θα πρέπει να δούμε ξανά τον ρόλο της αυτοδιοίκησης και να τον δούμε άμεσα, ώστε αυτά τα νέα πολεοδομικά να γίνουν πιο βιώσιμα, στοχευμένα και αποτελεσματικά, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τις ανάγκες από τις χρήσεις μιας περιοχής καλύτερα από την τοπική αυτοδιοίκηση». [1]

Τα παραπάνω βέβαια δεν ισχύουν για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό  της Εύβοιας... [2]


Πηγές

[1] https://portal.tee.gr/portal/page/portal/INFO_TEE/INFO_2022/02_22/NEWSLETTER20220214.pdf

[2] https://www.evoikostipos.gr/

Σχόλια