Θησαυρός των Ανδρωνιάνων


Τον Αύγουστο του 1940 ο Έφορος Αρχαιοτήτων Ιωάννης θρεψιάδης, μετέφερε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ένα σύνολο δέκα μπρούντζινων όπλων, εργαλείων και άλλων αντικειμένων, που βρέθηκαν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες* στην περιοχή του χωριού Ανδρωνιάνοι στην κεντρική-ανατολική Εύβοια. Σύμφωνα με τις λιγοστές καταγεγραμμένες πληροφορίες, τα αντικείμενα φέρονται να προήλθαν από έναν θαλαμοειδή ή λακκοειδή τάφο της πρώιμης μυκηναϊκής εποχής. Η κήρυξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δύο μήνες αργότερα και οι επακόλουθες περιπέτειες του Μουσείου, κράτησαν τα ευρήματα για οκτώ δεκαετίες, ασφαλή και ξεχασμένα στις αποθήκες του.

To εντυπωσιακό σύνολο που παρουσιάζεται, αποτελείται από αντικείμενα με μικρή χρονολογική διαφορά και ανόμοια χρήση. Τα δύο ξίφη, τα δύο εγχειρίδια και η πολεμική λόγχη συνιστούν ένα σύνολο φονικών όπλων, που χαρακτηρίζει τις «ταφές πολεμιστών» του μυκηναϊκού κόσμου. Το μοναδικό για το μέγεθος του πριόνι, ο διπλός πέλεκυς και το ξυράφι είναι εργαλεία ξυλουργού. Το ρηχό χάλκινο κύπελλο και το αργυρούχο έλασμα που ίσως να ήταν κάλυμμα πολυτελούς επίπλου, ήσαν αντικείμενα κύρους και πολυτέλειας. Τέτοιες συγκεντρώσεις ανομοιογενών μεταλλικών αντικειμένων απαντώνται εκτός από τους τάφους και στους λεγόμενους μυκηναϊκούς «θησαυρούς», δηλαδή στις αποκρύψεις χάλκινων αντικειμένων προς ανταλλαγή και ανακύκλωση, που εντοπίζονται συνήθως σε τόπους με εμπορική, δραστηριότητα. Η ανεύρεση του θησαυρού των Ανδρωνιάνων λίγα χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι της Κύμης, όπου εντοπίστηκαν βυθισμένα 19 κυπριακά τάλαντα χαλκού,μοιάζει να ενισχύει την υπόθεση αυτή,χωρίς ωστόσο να επαρκεί για να επιλύσει το πανάρχαιο μυκηναϊκό αίνιγμα.

*Ο μυκηναϊκός τάφος βρέθηκε στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου κατά την εξόρυξη λιγνίτη. Ξεχασμένος για 80 χρόνια, ας ελπίσουμε ότι στο προσεχές μέλλον θα κοσμεί το αρχαιολογικό μουσείο Αλιβερίου ή της Χαλκίδας.

Σχόλια