Ηχορρύπανση και παρεμβυσματωμένα ώτα

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αναφορές πολιτών, σχετικά με την πρόκληση ηχορύπανσης κατά τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ, εστιατόρια, μπαρ, κλπ) και προέβη σε διαπιστώσεις και προτάσεις, τις οποίες έθεσε υπόψη του καθ’ ύλη αρμόδιου Υπουργού Υγείας, χωρίς όμως να λάβει απάντηση, μέχρι σήμερα, όπως επισημαίνεται σχετικά.

Ειδικότερα, η Αρχή διαπίστωσε τα ακόλουθα:

– Η ηχορύπανση, που πρόσφατα χαρακτηρίσθηκε ως “ρύπος”, αποτελεί μία από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές απειλές που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, ενώ οι διαμαρτυρίες των πολιτών, για συστηματική και εκτεταμένη ηχορύπανση, είναι επαναλαμβανόμενες.
– Οι Δήμοι χορηγούν στα ΚΥΕ άδειες, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την υπερσυγκέντρωση και την άμεση γειτνίασή τους με κατοικίες σε συγκεκριμένες περιοχές.
– Συγκεκριμένα καταστήματα εξακολουθούν να διαθέτουν άδειες, παρά τη διαπίστωση εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών, ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησής τους.
– Όταν διαπιστώνεται ηχορύπανση, παραβιάζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης των αδειών λειτουργίας και μουσικής του καταστήματος. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει γενικά τη δυνατότητα ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ΚΥΕ, η οποία όμως, στην πράξη δεν αξιοποιείται, λόγω του προσωρινού χαρακτήρα των συγκεκριμένων παραβάσεων και του περιορισμένου αριθμού ελέγχων.




Βάσει νέου κανονισμού του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, αποφασίστηκε η απαγόρευση παράτασης του ωραρίου λειτουργίας μουσικής στις επιχειρήσεις εντός σχεδίου πόλεως και του οικιστικού ιστού, μετά το προβλεπόμενο ωράριο, το οποίο λήγει στις 23:00 το καλοκαίρι και στις 22:00 το χειμώνα. Σε περίπτωση παράβασης του ωραρίου, προβλέπεται η άμεση επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ από τη Δημοτική Αστυνομία. 
Η εφαρμογή του νέου κανονισμού θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου, ώστε να προστατευτεί η πόλη από τις επιχειρήσεις εκείνες, που αρνούνται να σεβαστούν τους κατοίκους, την ποιότητα ζωής και την οικιστική φυσιογνωμία που χαρακτηρίζει τον δήμο.
Ο δήμος καλείται συχνά ν' αντιμετωπίσει μικρή μερίδα καταστημάτων εστίασης, τα οποία συστηματικά επιδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά, παίζοντας μουσική σε ένταση υψηλότερη του επιτρεπτού και αναστατώνοντας τους κατοίκους όλες τις ώρες της νύχτας.
Αντίστοιχα μέτρα παίρνει ο Δήμος Αλίμου, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ηχορύπανσης στο παραλιακό μέτωπο, κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες.
Ο δήμαρχος, ανακοίνωσε ότι η μουσική από σήμερα θα σταματάει υποχρεωτικά στις 11 το βράδυ και πως όποιο κατάστημα συνεχίζει να έχει μουσική, θα κρίνεται η πράξη του παράνομη και θα ειδοποιείται η Αστυνομία. Μάλιστα, μετά τις τρεις παραβάσεις το κατάστημα θα σφραγίζεται από τον Δήμο. 

Η δημοτική Αρχή και μαζί η κοινωνία, στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, θέλουμε ζωή, ψυχαγωγία και τουρισμό στην παραλία μας και το έχουμε αποδείξει, όμως και η επιχειρηματικότητα οφείλει να σέβεται την κοινωνία και τον νόμο και να μην ξεπερνάει τα όρια της λογικής.

Αυτό που ζούμε τις τελευταίες μέρες, με την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη ηχορύπανση από το παραλιακό μέτωπο, αποτελεί μία πρωτόγνωρη κατάσταση, που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την δημοτική Αρχή, αλλά ούτε και από την κοινωνία. Πουθενά δεν έχει αποφασίσει η πόλη μας να μετατραπεί σε ένα απέραντο παραθαλάσσιο ‘'Γκάζι'', ούτε σε ‘'Φαληράκι'' ή ‘'Λαγανά''.


Συζητήσεις για την διάταξη για τη διατάραξη ησυχίας που περιλαμβάνεται στο Νόμο 4637/2019 .

Ειδικότερα, το άρθρο 10 του νόμου 4637 προβλέπει ότι όλες οι παραβάσεις των προεδρικών διαταγµάτων της παραγράφου 1 περίπτωση α΄ του άρθρου 12 του ν. 1481/1984 και των αστυνοµικών διατάξεων της παραγράφου 3 εδάφιο β΄ του ίδιου άρθρου τιµωρούνται µε φυλάκιση έως πέντε µηνών ή χρηµατική ποινή έως εκατόν πενήντα ηµερήσιες µονάδες.









Σύμφωνα με το άρθρο 5 της διάταξης, τα καταστήματα μπορούν να παίζουν μουσική "έως την 22.00' ώρα τη χειμερινή περίοδο και την 23.00' ώρα τη θερινή και μπορεί να παραταθεί ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, ανάλογα με το είδος των μουσικών οργάνων και τη θέση του κέντρου σε σχέση με τους γύρω κατοικημένους χώρους, για τα κέντρα που λειτουργούν σε κλειστό χώρο μέχρι την 03.00' ώρα και για τα κέντρα που λειτουργούν σε ανοικτό χώρο μέχρι την 02.00' ώρα, με την προϋπόθεση ότι δεν διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων". Εν ολίγοις, η διατάραξη της ησυχίας αποτελεί πλέον πλημμέλημα και εφαρμόζεται σε αυτή η αυτόφωρη διαδικασία που προβλέπεται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Επιπλέον όταν χρησιμοποιείται ο δημοτικός φωτισμός για την φωταγωγία επιχειρήσεων εστίασης, δημοτικοί χώροι άθλησης και παιδικές χαρές παραμένουν ανοικτές όλο το 24ωρο υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις αυτές ακόμα και σαν χώρος στάθμευσης, καταλαβαίνουμε ότι όχι μόνο τα ώτα των αρμοδίων είναι παρεμβυσματωμένα αλλά έχουν και μπουκωμένο στόμα και ως γνωστόν, όταν τρώμε δεν μιλάμε...

Ηχορρύπανση ο ύπουλος εχθρός της υγείας http://www.arxeion-politismou.gr/2022/05/ixorrypansi.html?spref=fb


Πηγές

https://www.newsit.gr/ellada/dimos-varis-voulas-vouliagmenis-mousiki-mexri-tis-23-00-sta-magazia-tis-paraliakis/3537416/

https://www.lawspot.gr/nomika-nea/ores-koinis-isyhias-kai-aytofori-diadikasia-ti-provlepoyn-oi-nees-diataxeis

https://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/sinigoros-tou-politi-oi-dimoi-efthinontai-gia-tin-ixoripansi-apo-ta-katastimata-porisma/



Σχόλια