Δήμοι και blockchain

 


Ήδη πολιτείες στις ΗΠΑ, υιοθέτησαν νέες αρχιτεκτονικές αποκεντρωμένης διοίκησης εισάγοντας και τοπικά κρυπτονομίσματα ως παράλληλο νόμισμα για να επιβραβεύουν τους πολίτες ή για να χρηματοδοτούν έργα τους, χωρίς να γίνεται χρήση του Τραπεζικού συστήματος. Δηλαδή εισάγουν υπηρεσίες επί του blockchain και με τοπικό ψηφιακό "νόμισμα" (ανταλλάξιμο ψηφιακό πάγιο) για να διευκολύνονται οι πολίτες στην χρήση τους με σχεδόν μηδενικό κόστος, παρακάμπτοντας τις Τράπεζες, δημιουργώντας έτσι τον συμμετοχικό προϋπολογισμό.


Για την ιστορία ο θεσμός των "συμμετοχικών προϋπολογισμών" ξεκίνησε από την Βραζιλία και την Νέα Ζηλανδία στις αρχές της δεκαετίας του 1980, και εφαρμόστηκε με αρκετή επιτυχία, αν και όχι πάντα με συνέχεια, στις διάφορες εκδοχές του και στην Ευρώπη .
 
Σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτολμήθηκε και το κοινωνικό πείραμα του "συμμετοχικού σχεδιασμού" σε θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Από τον πολεοδομικό σχεδιασμό μέχρι και της κοινοτικές υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό τους, η ενθάρρυνση των πολιτών να συμμετέχουν στα κοινά. 
 
Καλό παράδειγμα ο Δήμος Πετρούπολης για τα λίγα χρόνια που λειτούργησε ο θεσμός του συμμετοχικού προϋπολογισμού,  γρήγορα εκφυλίστηκε σε μια διαδικασία απλής διαβούλευσης προειλημμένων αποφάσεων. Για να εκφυλιστεί στο τέλος σε ένα τελετουργικό ανακοίνωσης αποφάσεων. Σε αντίστοιχες διαδικασίες και ο Δήμος Χαλανδρίου.

Οι τελευταίες όμως ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία μαζί με την κατάρρευση και του νεοφιλελεύθερου τρόπου σκέψης και πράξης, επανέφεραν πάλι στο προσκήνιο τους δύο αυτούς αμεσο-δημοκρατικούς θεσμούς με μεγάλη ένταση!
 
Οι τεχνολογίες αυτές, που είναι και οι κυρίαρχες στην επόμενη γενιά του internet, το web3.0, είναι οι blockchain και, βοηθητικά, το metaverse ή οι τεχνολογίες Digital Twins.

Η ΕΕ επιδοτεί προγράμματα Digital TWINS για την ψηφιακή διαβούλευση επεμβάσεων στις πόλεις, με αιχμή την κλιματική αλλαγή. 

Στην Σανγκάη επιτρέπουν στους πολίτες να συμμετέχουν στον σχεδιασμό πολεοδομικής ανάπτυξης της πόλης, "βλέποντας" επί του metaverse και "ζώντας" το αποτέλεσμα των επιλογών τους στο metaverse (που διασφαλίζονται επι των τεχνολογιών blockchain και ως προς την ψήφιση εισηγήσεων/προτάσεων οποιουδήποτε) τόσο ως το τελικό αποτέλεσμα όσο και στο πορτοφόλι τους για κάθε πρόταση που γίνεται. 
 
Ήδη με αυτόν τον τρόπο έχει σχεδιαστεί και συμφωνηθεί ο διπλασιασμός της πόλης μέχρι το 50, προσδιορίζοντας πολύ καλα και τις απαιτούμενες επενδύσεις στις υποδομές και την δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Αυτός ο σχεδιασμός και οι αντίστοιχοι προϋπολογισμοί υλοποιούνται μετά σχεδόν δεσμευτικά από τις Τοπικές Αρχές.

Το ίδιο έχει γίνει και με την Σεούλ στην Νότιο Κορέα, που φιλοδοξεί να γίνει η πρωτεύουσα των τεχνολογιών blockchain συμμετοχικού προγραμματισμού και εφαρμογών συμμετοχής των δημοτών στα κοινά με την χρηματοδότηση/επιδότηση εταιριών έχοντας ήδη δημιουργήσει δημοτικό παράλληλο ψηφιακό (νομικά πάγιο είναι και δεν φουσκώνει τα χρέη αφού δεν δημιουργείται από κάποιο δάνειο).
 
Οι ίδιες τεχνολογίες, κυρίως οι blockchain, ήδη χρησιμοποιούνται πετυχημένα και για την διαφανή και ασφαλή τήρηση των αρχείων ή την έκδοση των σχετικών βεβαιώσεων. Εδώ κάποια βήματα έχει κάνει ο Δήμος Άργους προς αυτή την κατεύθυνση, εκδίδοντας κατ' αρχάς τα πιστοποιητικά γέννησης, γάμου, υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ με blockchain πιστοποίηση. Πολύ καλό το μέχρι τώρα αποτέλεσμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν βάση και για την εξυγείανση, αντίστοιχα, και των διαδικασιών αγοραπωλησιών ακινήτων χωρίς τις γνωστές εμπλοκές της γραφειοκρατίας και των τραπεζικών λοιπών εμπλοκών. 



 
Στα Τρίκαλα προχώρησαν στην έκδοση μορφής ψηφιακού παγίου (το Tricoin) που επιβραβεύει την ανακύκλωση και χρησιμοποιείται ως κουπόνι πληρωμής δημοτικών φόρων η στα δημοτικά πάρκιν. 

Tricoin, το τρικαλινό «νόμισμα» Αυτό ουσιαστικά θα δίνει πιστωτικές μονάδες σε πολίτες που συμμετέχουν σε δράσεις σχετικές με στόχους του Δήμου (π.χ. για προγραμματισμό αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων).

Στη συνέχεια οι μονάδες αυτές θα είναι ανταλλάξιμες για αγορά υπηρεσιών που υλοποιούνται στον Δήμο (π.χ. ελεγχόμενη στάθμευση, εισιτήρια εκδηλώσεων). – Δημιουργία «Κοινωνικού GIS» «Χάρτης» της κοινωνικής κατάστασης των πολιτών, ειδικά ευπαθών ομάδων, για ανάλυση και γεωχωρική αποτύπωση. – Σύστημα μέτρησης ευεξίας των πολιτών και της πόλης Καταγραφή και μέτρηση άσκησης, ηλεκτρικά ποδήλατα, έξυπνες ζυγαριές, εξατομίκευση εφαρμογής για αθλούμενους/ες πολίτες με προσωποποιημένες συμβουλές άσκησης και διατροφής σε συνεργασία με τη ΣΕΦΑΑΔ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εδρεύει στα Τρίκαλα.
Σε κάθε περίπτωση όλα τα πιο πάνω στοχεύουν στην τόνωση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά με επιβράβευση τους με τοπικά παράλληλα μέσα συναλλαγών, τους σύγχρονους οβολούς, που δεν περνούν από κανένα SWIFT ή ΔΙΑΣ. 
 
Το πως θα οργανωθεί και θα αποκτήσει την κατάλληλη συμμετοχική κουλτούρα, εκπαιδεύοντας και τα μέλη της, είναι ένα ακόμα ζητούμενο. Αν δεν το κάνουν τα κόμματα, αργά η γρήγορα θα αποκοπούν απ' ότι γίνεται τώρα στην τοπική αυτοδιοίκηση ακόμα περισσότερο. Και είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν στο ίδιο και συνεταιρισμοί κάθε είδους και ίσως και τα συνδικάτα.

Τέλος ας θυμηθούμε την επιστολή τον 3/2020 του Νίκου Γκόνου δημότη Δήμου Κύμης-Αλιβερίου σχετικά με το θέμα:  

"[...]Ο κάθε Δήμος μπορεί αν θέλει να δημιουργήσει τις προσωπικές του άμυνες ώστε να μην είναι αναγκαστικό να ακολουθήσει το ντόμινο που η κεντρική εταιρεία κράτος θα ακολουθήσει αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στην παγκόσμια οικονομία. Ένας Δήμος μπορεί με μηδενικό κόστος σε απίστευτα γρήγορο χρόνο να δημιουργήσει μία παράλληλη οικονομία με ένα γραμμάτιο ή ένα κουπόνι το οποίο ο ίδιος ο δήμος θα έδινε την εγγύηση της αξίας του και έτσι η εμπορική χρήση του και ο κύκλος αγοράς στον τόπο του δεν θα είχε πτωτική πορεία όπως όλη η υπόλοιπη οικονομία, αλλά ανοδική πορεία[...]"

Ολόκληρη η επιστολή https://katohika.gr/stranger-voice/i-epistoli-pros-ta-dimotika-symvoulia/

Βέβαια αυτή η πρακτική υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς κάθε περιοχή στα αρχαία χρόνια πέρα από το δικό της ημερολόγιο, εορτολόγιο, παραδόσεις και διάλεκτο, είχε και το δικό της νόμισμα.

Πηγές

http://zeys-elaynon.blogspot.com/2022/06/web-30.html
https://trikala365.gr/tricoin-to-trikalino-kriptonomisma/
https://www.chalandri.gr/category70/8083/
https://forumvirium.fi/en/what-is-an-urban-digital-twin/
https://cointelegraph.com/news/austin-mayor-embraces-web3-tech-and-crypto-payments
https://cointelegraph.com/news/the-city-of-lugano-will-accept-bitcoin-tether-and-lvga-token-as-de-facto-legal-tender
https://katohika.gr/stranger-voice/i-epistoli-pros-ta-dimotika-symvoulia/


Σχόλια