Αποτροπή Τοποθέτησης Ανεμολογικού Ιστού στο Μαυροβούνι Κοτυλαίων


γεγονότα, ερωτήματα, συμπεράσματα


Πρωτοβουλία Κατοίκων Κύμης Αλιβερίου

12 Απρίλη 2023


γεγονότα

Την Παρασκευή 7 Απριλίου υπήρξε ενημέρωση από κατοίκους ότι εθεάθη ελικόπτερο στα Κοτύλαια και κίνηση αυτοκινήτων στην ευρύτερη περιοχή, πιθανώς για τοποθέτηση ανεμολογικού ιστού.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν κάτοικοι και ξεκίνησε η ανάβαση στο Μαυροβούνι προκειμένου να εντοπιστεί το σημείο και να αποτραπεί η εγκατάσταση. Αφού βρέθηκε το σημείο όπου ήταν παρκαρισμένα τα οχήματα της εταιρείας Εναλλακτική Ενεργειακή, κάτοικοι παρέμειναν στο σημείο έως ότου επιστρέψει το συνεργείο εγκατάστασης του ιστού, που όμως διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν σε κορυφή 1152μ. του Μαυροβουνίου. Όταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας και οι εργαζόμενοι επέστρεψαν με ελικόπτερο στον χώρο, οι κάτοικοι που ήταν εκεί αντέδρασαν εντόνως και τους ζήτησαν να φύγουν. Εκείνοι συμφώνησαν και ζήτησαν να τους επιτραπεί να επιστρέψουν την επόμενη ημέρα για να πάρουν από την κορυφή τα εργαλεία και τον εξοπλισμό τους, με τους κατοίκους να συμφωνούν υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεστήσουν και ό,τι είχαν στήσει και ότι θα απομακρύνουν τα πάντα από την κορυφή.

To Σάββατο 8 Απριλίου, μετά από κινητοποίηση και κοινοποίηση της κατάστασης και σε άλλο κόσμο της περιοχής, στο βουνό συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος ώστε να είναι σίγουρο ότι το συνεργείο θα αποχωρήσει, όπως είχε συμφωνηθεί, όπως και έγινε, ενώ ορισμένοι κάτοικοι ανέβηκαν με τα πόδια στην κορυφή για να βεβαιωθούν ότι θα απομακρυνθεί και η τελευταία βίδα από το σημείο.





ερωτήματα

Ο Δήμος Κύμης - Αλιβερίου έβγαλε μια ανακοίνωση στις 7 Απρίλη, στην οποία ανέφερε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την τοποθέτηση του ιστού. Ας είμαστε καλοπροαίρετοι κι ας το πιστέψουμε, παρ' όλα αυτά εκκρεμούν τα εξής ερωτήματα:

Ο ιδιοκτήτης και οι εργάτες της εταιρείας Εναλλακτική Ενεργειακή που ήθελαν να τοποθετήσουν τον ιστό κατ' εντολή του Ευβοϊκού Βορέα, εταιρεία θυγατρική του ομίλου Βαρδινογιάννη, διέμεναν σε ξενοδοχείο στο Αλιβέρι, το οποίο ανήκει σε συγγενή πρώτου βαθμού του αντιδημάρχου Νίκου Μπαράκου. Παράλληλα, έξι αυτοκίνητα και ένα φορτηγό φορτωμένο με τον ανεμολογικό ιστό ήταν παρκαρισμένα στην απέναντι αλάνα του ξενοδοχείου για ένα βράδυ. Ο Ν. Μπαράκος δεν σκέφτηκε ότι ο ανεμολογικός προοριζόταν την καταστροφή κάποιου βουνού του Δήμου που είναι αντιδήμαρχος...;



2. Την Παρασκευή 7 Απρίλη, κατά την επιστροφή των εργατών από την κορυφή του Μαυροβουνίου στην Βάση, όπου είχαν παρκαρισμένα τα αυτοκίνητα της εταιρείας, στο ελικόπτερο επέβαινε επίσης έτερος συγγενής εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού του Ν. Μπαράκου...! Τι έχει να πει ο αντιδήμαρχος γι' αυτό;

 Ο Νίκος Μπαράκος είναι στενός συνεργάτης με τον Κώστα Δημά και οι δυο αντιδήμαρχοι και έκαναν μαζί μια εκδήλωση το Σάββατο 8 Απρίλη στην παραλία της Κύμης. Την Παρασκευή 7 Απρίλη - και ενώ αγωνιζόμενοι/ες ήταν στο βουνό και έψαχναν τους καταστροφείς- ο κ. Δημάς, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο του Καδίου κ. Χνούτα ανέβαινε προς το σημείο, έκανε την απίστευτη κίνηση να φωτογραφίσει τους αγωνιζόμενους και τα αυτοκίνητά τους, χωρίς καν να τους ρωτήσει. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για αυτήν την κίνηση του Κ. Δημά...;


Συμπεράσματα


1. To δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος και η συμπολίτευση έχουν λάβει απόφαση πως θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να αποτρέψουν την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα Κοτύλαια και είχαν δεσμευτεί σε δημοτικό συμβούλιο ότι θα έβγαζαν ακόμα και τα μηχανήματα του Δήμου για τον σκοπό αυτό. Αν εξαιρέσεις τον "φωτογράφο" Δημά, που εμφανίστηκε μόνο την πρώτη μέρα, δεν εμφανίστηκε κανείς από την συμπολίτευση.

Επίσης, τα μηχανήματα που θα έβαζαν για να αποτρέψουν την καταστροφή, γιατί δεν τα έφεραν...;


2. Γίνεται για άλλη μια φορά εμφανές "πως ότι έχουμε είμαστε εμείς", η αγωνιζόμενη κοινωνική βάση. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που μαχόμαστε με ανιδιοτέλεια για την σωτηρία του φυσικού περιβάλλοντος και των χωριών μας από το αδηφάγο κέρδος τους. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό vα πλαισιώσει και η υπόλοιπη τοπική κοινωνία τον αγώνα, ο οποίος διεξάγεται με όρους ισοτιμίας και οριζοντιότητας, χωρίς αρχηγούς ειδικούς σωτήρες. Η συμμετοχή της κοινωνίας ειναι η μόνη που θα κρίνει το αποτέλεσμα και τίποτα άλλο.


3. Για την ώρα, έχουμε βρει έναν τρόπο που δουλεύει και δεν είναι αλλος από το να βαζουμε τα σώματα μας μπροστά. Αυτός ο τρόπος χρειάζεται να εξελιχθει τόσο ποσοτικά -με κόσμο- όσο και ποιοτικά.


-ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΉΤΡΙΕΣ ΣΤΙΙΝ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΥΡΟ


-ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΣΩΝ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΜΕ ΘΟΡΥΒΟ Ή Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ


-ΝΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΕΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ


Πρωτοβουλία Κατοίκων Κύμης- Αλίβερίου

email: kymh_aliveri@riseup.net

τηλ 6942796913

facebook: Πρωτοβουλία Κατοίκων Κύμης- Αλίβερίου.  https://m.facebook.com/kymhaliveri





Σχόλια