Σκώλος Κοτυλαίων των σκολιών ατραπών



Ο Σκώλος είναι μια μεγάλη περιοχή που βρίσκεται Α-ΒΑ του Μαυροβουνίου με περίμετρο 14.500 μ. και εμβαδόν 11,7 τ.χλμ. Περιλαμβάνει τις περιοχές Σπαρτελούρι, Λύκου Βρύση, Γερω Έλατος, Τούρλα, Νύχι, Κίτσαρη, Σκάλα και Σκώλος. 

Ο Σκώλος είναι η ψηλότερη κορυφή του συγκροτήματος με 985μ. και βρίσκεται στην βορειότερη άκρη αυτού, το Σπαρτελούρι είναι το νοτιότερο σημείο της περιοχής και βρίσκεται Β- ΒΔ και σε μέση απόσταση 1500μ του Αη Βλάσση.


Σπηλαιοβάραθρο κοντά στην κορυφή Σκώλος


Οι δολίνες της περιοχής είναι πάνω από 124, υπάρχουν αρκετές σε δασωμένα τμήματα αλλά πρέπει να γίνει επιτόπια έρευνα για τον εντοπισμό τους. Επίσης κάποιες δολίνες έχουν ενωθεί μεταξύ τους και έχουν ανοίξει προς χαμηλότερα υψόμετρα σχηματίζοντας ρέματα.  Η μεγαλύτερη δολίνη βρίσκεται νότια της περιοχής Σπαρτελούρι με περίμετρο 946μ. και εμβαδόν 54.000τ.μ. Το βάθος της από το υψηλότερο σημείο είναι 60μ και από το χαμηλότερο 10μ. Οι δολίνες εμφανίζονται σε όλα τα υψόμετρα της περιοχής. Θα μπορούσαμε να την χωρίσουμε σε τρία τμήματα, το νότιο με εμφάνιση δολινών από υψόμετρο 600 έως 720μ., το κεντρικό από 500 έως 850μ. και το βόρειο με εμφάνιση δολινών από 850 έως 950μ.

Η περιοχή αυτή είναι ανεξερεύνητη σπηλαιολογικά και θεωρείται σίγουρο ότι μια έρευνα πεδίου σε αυτήν την περιοχή θα φέρει θετικά αποτελέσματα .

Στις παρυφές της περιοχής βρίσκεται η μεγάλη καταβόθρα του παππά ο λάκκος με βάθος 350μ. και της Μηλέας με 270μ.  βάθος





Η μελέτη "πράσινης ανάπτυξης" προβλέπει τοποθέτηση Α/Γ στην κορυφή πάνω στις δολίνες. Η ζημιά που θα προκληθεί στο καρστικό αυτό περιβάλλον έχει σχέση με χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης πλατειών εργασίας, τις εργασίες θεμελίωσης και τις εκσκαφές, τοποθετήσεις καλωδίων ηλεκτρικού δικτύου, καθώς και με την διαπλάτυνση και την διάνοιξη προσβάσεων. Με πάχος καρστικής ζώνης της τάξης του χιλιομέτρου η θεμελίωση καθίσταται προβληματική. Στην ουσία το βουνό είναι ένα κενό, δηλαδή κούφιο...
Μπάζωμα τσιμέντωμα δολινών, σημαίνει καταστροφή υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και μόλυνση των υδάτων, αύξηση πλημμυρικών φαινομένων.

Πιθανότατα τα νερά αυτά μέσα από υπόγειες διαδρομές οδηγούνται στην πηγή Κολέθρα του Αη Βλάσση, υπόθεση που ενισχύεται από την απουσία άλλης μεγάλης καρστικής πηγής και την γενική κατεύθυνση των ρηγμάτων.




Το τώρα και το Μετά! Κάθισα και έκανα αυτά τα δύο σκίτσα για να εξηγήσω με απλά λόγια το τι θα γίνει αν εγκατασταθούν αιολικά πάρκα σε Καρστικά πεδία. Το Καρστικό πεδίο, με απλά λόγια, είναι μία περιοχή όπου υπάρχει έντονη η παρουσία βυθισμάτων διαφόρων μεγεθών(Δολίνες, Ουβάλες, Πόλγες), τμηματική-διακοπτόμενη ανάπτυξη υδρογραφικού δικτύου, Σε τέτοιες περιοχές σχεδόν το 80% ! του νερού που πέφτει (βροχή η χιόνι) απορροφάτε και μέσω του δικτύου αποστράγγισης συνήθως εκβάλει από μία η και περισσότερες καρστικές πηγές. Κυρίαρχο ρόλο στην απορρόφηση παίζουν οι Δολίνες(βυθίσματα) που συγκεντρώνουν το νερό και μέσω αγωγών μικρών και μεγάλων οδηγούν το νερό στις πηγές. Όπως είναι φανερό, αν για κάποιο λόγο καταστραφεί μια δολίνη η φράξει η ακόμα χειρότερα, καταστραφούν πολλές , θα πάψει να υπάρχει αυτή η τροφοδοσία στις πηγές, και το νερό θα κυλάει στις πλαγιές του βουνού και με ταχύτητα θα καταλήγει στη θάλασσα! Πως μπορεί να καταστραφεί μία δολίνη; Εκτός από την φύση(σε διάρκεια εκατοντάδων η χιλιάδων ετών) μπορεί να την καταστρέψει και η ανθρώπινη δραστηριότητα(σε διάρκεια λίγων ημερών η μηνών).  



Η κατασκευή και εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε τέτοια πεδία (Καρστικά) καταστρέφει δεκάδες δολίνες, με την κατασκευή οδικού δικτύου χιλιομέτρων, πλαταιών έδρασης των ανεμογεννητριών, κατασκευή δικτύου διανομής, δημιουργία εργοταξίων, δημιουργία εργοστασίου διανομής, τρακτερόδρομοι κ.α. Το παραπάνω σκίτσο δεν είναι ένα γενικό σκίτσο, δεν συμβαίνει αυτό δηλαδή σε κάθε βουνό, είναι το σκίτσο του Μαυροβουνίου, ενός βουνού στην Κεντρική Εύβοια τμήμα των αρχαίων Κοτύλαιων, η ονομασία του βουνού προέρχεται από την λέξη κοτύλη που το σχήμα της μας παραπέμπει σε βύθισμα, τα Κοτύλαια δηλαδή είναι τα βουνά με τα πολλά βυθίσματα-Δολίνες. 

Στο Μαυροβούνι υπάρχουν πάνω από 142 δολίνες και γενικά σε όλα τα Κοτύλαια πάνω από 750, χωρίς να είναι απίθανο να πλησιάζουν τις 1000! Πίσω από το Μαυροβούνι διακρίνονται το Ξηροβούνι (αριστερά) και η Σκοτεινή (δεξιά), τμήματα και αυτά των αρχαίων Κοτύλαιων με εκατοντάδες δολίνες το κάθε ένα. Κάτω αριστερά, η βρύση είναι η πηγή Κολέθρα του Αι Βλάση, μια καρστική πηγή, που τυγχάνει να είναι η μεγαλύτερη λιμνοπηγή της Εύβοιας η οποία υδρεύει και αρδεύει δεκάδες χωριά και κατοίκους της Κεντρικής Εύβοιας. Εδώ σταματάω την περιγραφή και προτείνω να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στη δεξιά εικόνα...στο μέλλον της περιοχής! 



Από τον Θωμά Θεοδοσιάδη

https://eteriaperivallontoskimis.blogspot.com/2023/05/blog-post_18.html?m=1

https://www.facebook.com/thomas.theodosiadis.7?__cft__[0]=AZW6YzRuQX06cMHOlrMLxYueOqVUENYD8oJ4d2fUswef5hD4EuyEDKws6B9NqLZctUS368oazMWVtqHEeffwzdSjrLroZ7KIbTJB0bZyl_v6t-ILULXQ8Dc-h-iSifw2xFubA-oLYpYwdkBY45TX-TVRl_ONaz6fcdnKjGmR-fjKZg&__tn__=-UC%2CP-y-R


Προβολή Μεγαλύτερου Χάρτη


Σχόλια