Σπήλαιο (βραχοσκεπή) Σκώλου Κοτυλαίων

Σε υψόμετρο 880μ, κάτω από την κορυφή του όρους Σκώλος 985μ. βρίσκεται το ομώνυμο σπήλαιο ή αλλιώς σπήλαιο Γριάς.

Η σπηλιά αποτέλεσε κατοικία για μία Γριά τους προηγούμενους αιώνες, αλλά για όσους διαθέτουν φαντασία μπορεί να υποτεθεί ότι αποτέλεσε κατοικία προϊστορικών χρόνων από ανθρώπους των σπηλαίων που βρήκαν ιδανικό τόπο μόνιμης διαμονής, αφού η περιοχή διαθέτει νερά, βρίσκεται δίπλα στο φαράγγι Μηλίτσας και την πηγή Γουργουλούπα, γόνιμα εδάφη στις δολίνες της περιοχής και είναι αρκετά προστατευμένη από καιρικές συνθήκες (δυτικός προσανατολισμός εισόδου) και πιθανούς εχθρούς, σε καλή θέση επόπτευσης της γύρω περιοχής.

Η διαρρύθμιση του χώρου είναι σε κατεύθυνση από δυτικά προς ανατολικά, με συνεχόμενες τρεις αίθουσες και με μια οπή εξαερισμού στην πρώτη και μεγαλύτερη αίθουσα, που παίζει τον ρόλο απαγωγού καπνού από τις φωτιές του σπηλαίου. Οι δύο πρώτες αίθουσες έχουν εμφανώς υδρολογική διαμόρφωση από παλαιότερες γεωλογικές περιόδους, ενώ η τρίτη με χαμηλή οροφή <1,80μ. διατηρεί σε κάποιο βαθμό τον αρχικό σπηλαιοδιάκοσμό του.

Μαζί με με το σπήλαιο του Αγιασμού και των Μανικιών αποτελούν την τριάδα των μέχρι στιγμής γνωστών οριζόντιων σπηλαίων του καρστικού πεδίου Κοτυλαίων. Μακρύτερα βέβαια βρίσκεται το Μέγα σπήλαιο της Οχθωνιάς.




                                                           Καμπανούλα Κυμαία



Σχόλια