Βόρεια Εύβοια Κανένας Νεκρός


 Το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να αναδείξει το μέγεθος της καταστροφής από την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια το καλοκαίρι του 2021, τη μεγαλύτερη πυρκαγιά από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, που έκανε στάχτη πάνω από 512.000 στρέμματα δάσους και αγροτικών εκτάσεων. Προβάλλει τους βαθύτερους λόγους και τους υπαίτιους αυτής της συμφοράς, αλλά και τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις που είχε για την οικονομία της περιοχής.







Έρευνα, Σκηνοθεσία, Διεύθυνση Φωτογραφίας και Ηχοληψία: Βασίλης Νίκας Δημιουργία και επιμέλεια κειμένου αφήγησης: Πέπη Παπαδημητρίου, Ευρυδίκη Σαμαρά, Βασίλης Νίκας

.... η εξουσία, με «άλλοθι» το ΜΑΤΙ και στο όνομα της «προστασίας τής ανθρώπινης ζωής», διώχνει ακόμα και ΒΙΑΙΑ τους ανθρώπους από τα «μέτωπα» της φωτιάς! 

Αυτοί, που, μόλις εκδηλώνεται μια πυρκαγιά, δεν στέλνουν πυροσβέστες, αλλά αστυνομικούς …Αυτοί, οι οποίοι ΔΕΝ επιτρέπουν σε Έλληνες εθελοντές να συμμετάσχουν στην κατάσβεση.

Το εγκληματικό «πρότυπο» της Εύβοιας της εκκένωσης -  μη κατάσβεσης ήταν θέμα χρόνου να επαναληφθεί... Ρόδος, Έβρος. Ήταν θέμα χρόνου να τους κάψουν τα πάντα …Να τους στερήσουν τη δυνατότητα να επιβιώνουν με τα δικά τους μέσα —χωράφια, ζώα, ξυλεία κλπ.— στον δικό τους τόπο. Στη συνέχεια θα εκμεταλλεύονταν τις καταστάσεις που θα προκύπταν εις βάρος τους …Θα εκμεταλλεύονταν την πλήρη κι απόλυτη αδυναμία τους να επιβιώσουν, που θα τους «έσπρωχνε» στην άμεση σύνδεσή τους —και κατά συνέπεια εξάρτησή τους— με το κράτος και τις πολιτικές του. Με την πυρκαγιά έλυναν όλα τους τα προβλήματα. Η καταστροφή των κατοίκων θα τους «έδιωχνε» από τον τόπο τους στο κρίσιμο χρονικό διάστημα που οι συνωμότες θα «έκοβαν» και θα «έραβαν» τα πάντα με βάση τον σχεδιασμό τους. Η καταστροφή δεν θα τους επέτρεπε να μπορούν καν να σταθούν στον τόπο, ώστε να γίνουν οι αυτόπτες μάρτυρες των όσων είχαν σχεδιαστεί εις βάρος τους. Η πυρκαγιά θα τους έδιωχνε από τα μέρη τους και η καμένη γη δεν θα τους επέτρεπε να επιστρέψουν γρήγορα.  Στο όνομα της γρήγορης «αναδάσωσης» ή «ανοικοδόμησης» μπορούν ν’ αλλάζουν όλους τους νόμους και να άρουν όλους εκείνους τους περιορισμούς —περιβαλλοντικούς, αρχαιολογικούς, πολεοδομικούς, πολιτισμικούς—, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν τους επέτρεπαν να αυθαιρετούν με μόνο στόχο τα υπερκέρδη.

Σχόλια