Περιβαλλοντική μελέτη περιοχών Natura που αναφέρει το καρστικό πεδίο



Δυστυχώς δεν ξέρουμε αν πρέπει να γελάσουμε ή να κλάψουμε με το συγκεκριμένο. Είναι πραγματικά άξιο απορίας με ποια κριτήρια επιλέγονται οι μελέτητικές ομάδες για την εκπόνηση αυτών των μελέτων με ανάθεση του ΥΠΕΝ. Η ΣΟΕ θα είναι στην διάβουλευση και θα παλέψει για αυτά που η σπηλαιολογική κοινότητα θεωρεί αυτονόητα.

Μάλλον πρέπει να βοηθήσουμε στο ανακαλυφθεί εκ νέου ο τροχός!



Ναι μεν οι ασβεστόλιθοι αποτελούν πρακτικά αδιαπέρατα από το νερό πετρώματα, όμως συνήθως είναι κατακερματισμένα και το πλήθος των ρωγμών και των κατακλάσεων (με τριχοειδείς διαστάσεις έως και χάσματα) τα καθιστούν υδροπερατά. Έτσι εκτός από τα τεκτονικά αιτία που συντελούν στα παραπάνω, ενεργούν και τα κρυογενετικά φαινόμενα που προκαλούν διαρρήξεις στη μάζα των ασβεστόλιθων. (Οδηγός Σπηλαιολογίας Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας 2002).

Η χωροθέτηση Α/Γ σε δολίνες (λάκκες) συνηθίζεται σε καρστικά πεδία ( π.χ. Σκώλος, Κοτύλαια)  για λόγους ευκολίας τοποθέτησης, καθώς η δολίνη αποτελεί φυσική λεκάνη  κυκλική ή ελλειπτική με πλάτος μεγαλύτερο από το βάθος, έτοιμη προς τσιμεντοποίηση. 

Μενοίκιο όρος, φωτοβολταϊκά και στα βουνά



https://ypen.gov.gr/diavouleusi/forums/forum/dimosia-diavoyleysi-toy-ergoy-ekponisi-eidikon-perivallontikon-meleton-syntaxi-proedrikon-diatagmaton-prostasias-kai-schedion-diacheirisis-gia-tis-perioches-toy-diktyoy-natura-2000/epm-2a-perioches-natura-2000-tis-perifereias-kentrikis-makedonias-anatoliko-tmima-perifereiakes-enotites-serron-kilkis-thessalonikis-chalkidikis/?fbclid=IwAR2xbBXhumasSMUiVq7maaJVpP1ZaRQw7LgjAV5paTSRVPaGH86HOOk4cyA

Πηγή

Facebook Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος
Αναπαράσταση https://www.youtube.com/watch?v=gq8ta4ynVNs

Σχόλια