Λουτρό στο δάσος ή shinrin-yoku

 Το λουτρό στο δάσος, ή shinrin-yoku στα ιαπωνικά, σημαίνει να απολαύσετε το δάσος με όλες σας τις αισθήσεις. Στην πράξη, το λουτρό στο δάσος μπορεί να είναι ένας αργός, προσεκτικός περίπατος στη φύση, όπου δίνετε μεγάλη προσοχή στο περιβάλλον σας χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις σας (π.χ. όραση, όσφρηση, ακοή, αφή). Δεν υπάρχει κανένας προορισμός ή στόχος, εκτός από το να παρατηρήσετε και να εκτιμήσετε το περιβάλλον σας.



Το λουτρό στο δάσος (forest bathing),  ξεκίνησε από την Ιαπωνία τη δεκαετία του 1980, μπορεί να ασκηθεί κατά μόνας. Ωστόσο, είναι συχνά χρήσιμο να δοκιμάσετε τις πρώτες φορές με έναν οδηγό που μπορεί να σας προτείνει νέους τρόπους ενίσχυσης των αισθήσεών σας και να σας προτρέψει να παρατηρήσετε το περιβάλλον σας

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health το 2021, τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, συνήθως μειώνονται στο αίμα των ανθρώπων μετά από μόλις 15 λεπτά λουτροθεραπείας στο δάσος. Και υπάρχουν πολλοί οδηγοί δασικών που παρατηρούν ότι χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να επιβραδύνουν οι άνθρωποι, να χαλαρώσουν και να συνδεθούν με το περιβάλλον τους κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, οπότε δώστε στον εαυτό σας τουλάχιστον 20 λεπτά κάθε μέρα για να συνδεθείτε με τη φύση στον κήπο σας, στο τοπικό σας πάρκο, στο δάσος ή σε οποιοδήποτε άλλο είδος φυσικού περιβάλλοντος σας αρέσει.






Περισσότερα

https://www.livescience.com/forest-bathing

https://www.nationalgeographic.com/travel/article/forest-bathing-nature-walk-health



Σχόλια