Βίνιανη Αγράφων αναβίωση οικισμού και απειλή από ΑΠΕ

 


Η αναγέννηση του τόπου θα στηριχτεί μέσω της επανεκκίνησης της αγροτικής οικονομίας, της αποκατάστασης των μνημείων, του αγροτουρισμού και οικοτουρισμού και  μέσω κινήτρων για  την προσέλκυση νέου πληθυσμού, την εγκατάσταση «ψηφιακών νομάδων» και την αναστροφή της δημογραφικής γήρανσης.


Το έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής και η πλούσια βιοποικιλότητα που ζει εντός του, σε συνδυασμό με τη μηδαμινή σχεδόν ατμοσφαιρική ρύπανση κι εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου δημιουργούν ευοίωνες προϋποθέσεις εγκατάστασης υποδομών οργανικής αγροτικής παραγωγής με προτεραιότητες την καλλιέργεια ορεινών αγροκτημάτων, την κτηνοτροφία με συνεταιριστικά καθετοποιημένη παραγωγή γαλακτοκομικών - τυροκομικών προϊόντων, την οικολογική αμπελοκαλλιέργεια και προϊόντων αποσταγμάτων της, τη δασική οικονομία και αειφόρο διαχείριση των οικοσυστημάτων, τη μελισσοκομία.

Η σύγχρονη ανασύσταση της τοπικής αγροτικής κοινωνίας με όρους πληθυσμιακούς, οικονομικούς και πολιτισμικούς θα μπορούσε να είναι πεδίο ουσιαστικής ανασυγκρότησης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εργασιών και επιστημονική υποστήριξη. Ουσιαστικά αποτελούν κρίσιμα διακυβεύματα για τη βιωσιμότητα της περιοχής η σύνδεση του περιεχομένου της τοπικής γαστρονομίας με τις σύγχρονες αειφόρες προσεγγίσεις για νέα πρότυπα ζωής και κατανάλωσης, όπως επίσης η αναζωογόνηση της τοπικής παραγωγής και αγροτικής οικονομίας μέσω της ενδυνάμωσης της μικρής επιχειρηματικότητας και της συνεταιριστικής παραγωγής αγαθών υψηλής διατροφικής και πολιτισμικής αξίας.

Η σπουδαιότητα της περιοχής δεν περιορίζεται μόνο στην πλούσια βιοποικιλότητα, στην αισθητική και λειτουργική της αξία, αλλά επίσης αφορά στην ιστορική και πολιτιστική της ταυτότητα ως οικιστικό πλέγμα και τουριστικό προορισμό.



Σοβαρότερος κίνδυνος σύμφωνα με την παραπάνω SWAT ανάλυση δασικές πυρκαγιές (που συνήθως προηγούνται των αιολικών πάρκων μεγάλης κλίμακας) και η εγκατάσταση ΒΑΠΕ με ανύπαρκτο χωροταξικό πλαίσιο.

Πηγή

https://vinianintua.blogspot.com/2023/12/blog-post_12.html?m=1

Σχόλια