Φαλλόσχημος σταλαγμίτης Ελατοσπηλιάς Ξηροβουνίου
...Η λέξις άντρον, συνώνυμο του σπέους, συνεπικουρεί εις το δεύτερο σκέλος της διπολικής ταυτότητος των γενών. Το Άντρον = ανδρών παρέχει την αρρενωπότητα, την ρωμαλεότητα και την ορμήν, χαρακτηριστικά που δεν εμφανίζονται εις την λέξη σπήλαιον (κοιλότης Γης- Μητρός μήτρας), κάνουν όμως αίσθηση την παρουσίαν των εις την λέξιν σπέος. Σπέος και Ανδρών συμπληρώνουν την εικόνα του σπηλαίου (άρρεν και θήλυ) όπου θα τελεστεί ο Ιερός γάμος, δηλαδή η ένωσις της ψυχής μετά του σώματος... (Άρρητοι Λόγοι, Αλτάνη).
Για τα σπήλαια μήτρες στο ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Η είσοδος αποτελείται μια φυσική κατακόρυφη σχισμή βράχου, που οδηγεί σε μια σπηλιά, του οποίου η είσοδος διαμορφώθηκε μετά τεχνητά, για να μοιάζει με μήτρα γυναικός. Στο εσωτερικό του σπηλαίου, υπάρχει ένας βωμός. Το φως του ηλίου όταν φθάνει στον πυθμένα του σπηλαίου και μόνον σε ένα ορισμένο χρονικό σημείο της ημέρας, ομοιάζει με ηλιακό φαλλό! Αυτό εθεωρείτο από τους αρχαίους Θράκες ότι συμβολίζει την συνεύρεση και την ιερογαμία του Ηλίου και του Βουνού (δηλ. της Γαίας/γης).
http://www.arxeion-politismou.gr/2020/05/spilea-mitres.html
http://www.arxeion-politismou.gr/2020/11/spileo-mitra-Utroba.html?m=1
ὑπὸ σ. ἤλασε μῆλα Il. 4.279; [Κύκλωπες] οἴκεον ἐν σπήεσσι Od. 9.400; ἐν σπέσσι γλαφυροῖσι ib.114; νῆα . . ὡρμίσαμεν κοῖλον σ. εἰσερύσαντες 12.317
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου