Χειμερινό ηλιοστάσιο και πυραμίδες Ποταμίας

Έχοντας εξετάσει την εαρινή ισημερία [1] και το θερινό ηλιοστάσιο των Κοτυλαίων[2], μένει να εξετάσουμε το χειμερινό ηλιοστάσιο.


Στο χειμερινό ηλιοστάσιο της οροσειράς Κοτυλαίων, στην κορυφή Κορακοφωλιά  σε υψόμετρο 430μ. εντοπίζεται κατασκευή που παραπέμπει σε κυκλικό ιερό και σε μικρή απόσταση μεγαλιθικό μνημείο, σε πλαγιά υψομέτρου 460μ. στο υψηλότερο σημείο στην θέση Μεταξάρι.

Το κυκλικό ιερό, στην σημερινή του μορφή σαν κυκλικό μιτάτο, λειτούργησε κάποτε και σαν καμίνι. Ίσως να είναι συνέχεια της λειτουργίας του ως βυζαντινής καμινοβίγλας, παρατηρητήριο με φρουρά και με μετάδοση μηνυμάτων μέσω φωτιάς, που εξουσιάζει τον κάμπο του Μέλανα ή Αχελώου ποταμού (αρχαίου λιμναίου λιμένα).

Το μεγαλιθικό αποτελείται από μια σειρά τριών λαξευμένων όρθιων βράχων, που είναι προσανατολισμένοι στην ανατολή του χειμερινού ηλιοστασίου.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο ανατέλλει μεταξύ των δύο ηφαιστειακών κώνων της Ποταμίας, που σχηματίζουν πυραμίδες, ο πρώτος και φάρος του αρχαίου λιμναίου λιμένα (μινυακό τεχνικό έργο [3]) και της ηφαιστειακής κορυφής Τούρλας Οξυλίθου.
"αριστερά των εισπλέοντι… όπως ήταν όλες οι πυραμίδες – λιμενοδείκτες («φάροι») της αρχαιότητος…"*


Η πυραμίδα σήμαινε την είσοδο στον λιμένα και ήσαν κατασκευές, που έδειχναν την πορεία στους ναυτικούςασφάλεια για μια πόλη, ένα ιερό ήταν πολύ σημαντική. Στην αρχαιότητα, στην Ελλάδα, το ίδιο βλέπουμε να εφαρμόζεται και  στην Κύμη Ευβοίας (και μάλιστα δια δεξαμενών ανύψωσης) [5]


Δεξιά του μεγαλιθικού μνημείου υπάρχει σπήλαιο με άνοιγμα στον βορρά, ενώ αριστερά του εφάπτεται εξαντλημένο και μη αποκατεστημένο επιφανειακό ορυχείο βωξίτη της εταιρείας Ορυχεία Σκαλιστήρη


Κοντά στους ηφαιστειακούς κώνους της Ποταμίας βρίσκουμε και έναν αινιγματικό βράχο με την μορφή προσώπου, γνωστό ως Κεφάλα, που κοιτάζει προς τους Καλημεριάνους. Μάλιστα, βρίσκεται πάνω στην ευθεία που ενώνει τον ηφαιστειακό κώνο Οξυλίθου και το αρχαίο βραχογλυφικό.


Προφανώς, δεν θα άφηνε αυτό το τοπίο αναξιοποίητο η "πράσινη ανάπτυξη"... [4]

Πηγές:

[1] (Εαρινή) ισημερία Κοτυλαίων εδώ
[2] Θερινό ηλιοστάσιο Κοτυλαίων εδώ
[3] 
Ο προσανατολισμός ναών, οικισμών σε ισημερίες και ηλιοστάσια λειτουργούσε και ως ημερολόγιο, όπως αναφέρεται στο 25:00. Ιστιαία περιοχή κατασκευής ιστίων και Ερέτρια κατασκευής ερετμών, δηλαδή κουπιών.

[5] http://www.arxeion-politismou.gr/2023/09/stin-arxaia-Epidavro-me-ploio.html?spref=fb&fbclid=IwAR14tsOgxf2WPnfumTjZxDeeqC3sS2oI6_jDJePe_iM0Leh0EjGwTms0Sj4

Περισσότερα και στο ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

μεγαλιθικο Κυμη, χειμερινο ηλιοστασιο πυραμιδα Ποταμια Ευβοιας, Αναγνωστου, οροσειρα Κοτυλαιων Κοτυλαια, Κοτυλαιο, μεγαλιθικα μνημειο θεση Μεταξαρι, λαξευμενος ορθιος βραχος προσανατολισμος, ανατολη, ορθιος λιθος, ηφαιστειο ηφαιστειακος κωνος πυραμιδες, φαρος αρχαιο λιμανι, σπηλαιο βορρας, ορυχειο βωξιτης Ορυχεια Σκαλιστηρη, ευρημα λατρευτικη χρηση ταφικο μνημειο, λατρεια

Σχόλια