Αρχαίο βραχογλυφικό Διονύσου ισημερίας Σκάλας Κοτυλαίων


Σε υψόμετρο 700μ. στην Σκάλα Κοτυλαίων δεσπόζει το αρχαίο βραχογλυφικό ενός καρδιόσχημου προσώπου, ενώ πάνω από αυτό διακρίνονται μια μαργαρίτα και μια μέλισσα. Χωροταξικά επάνω στον άξονα Ανατολής – Δύσης στην ισημερία, όπου βρίσκονται και οι κοινότητες Ανδρωνιάνων, Πύργου, Καλημεριάνων και Ενορίας, αποτελεί σημείο της ισημερίας, με την μαργαρίτα και τη μέλισσα να μας δείχνουν την εαρινή ισημερία (σαν το σημερινό ημερολόγιο δηλαδή). Σαφή μινωϊκά σύμβολα, καθώς η προμυκηναϊκή θαλασσοκράτειρα Κύμη Ευβοίας αποτέλεσε δημιούργημα των μινωιτών Κρητών.


                                                     Βραχογλυφικό Κοτυλαίων




Στην περιοχή του βραχογλυφικού υπάρχει επίσης σπηλαίο με είσοδο μορφής μήτρας, που βλέπει το θερινό ηλιοστάσιο.                                                               

Το πιθανότερο να αποδίδει την μορφή φύλλου κισσού, που παραπέμπει στην λατρεία του Διονύσου (χαρακτηριστικές οι Ορφικές πινακίδες σε σχήμα καρδιάς). Άλλωστε το μοτίβο με την μορφή καρδιάς αποτελεί σύμβολο του Διονύσου (δενδρίτης).

Ο Νόννος(5ος μ.Χ.αι.) παρουσιάζει τους Άβαντες ως ιερατικό γένος, προπάτορες των Κουρήτων, που μετείχαν στις Διονυσιακές εκστρατείες, στην Εγγύς Ανατολή και στις Ινδίες.

συνεστρατόωντο μαχήμονες υἷες Ἀβάντων,
οἳ λάχον ὀφρυόεσσαν Ἐρέτριαν, οἳ λάχον ἄμφω,
160 καὶ Στύρα καὶ Κήρινθον, ἀειδομένης τε Καρύστου
ἕδρανα καὶ Δίου κραναὸν πέδον, οἵ τ᾽ ἔχον ἀκτήν,
ἀκτὴν κυματόεσσαν ἀσιγήτοιο Γεραιστοῦ,
καὶ Στύγα καὶ Κοτυλαῖον ἕδος καὶ Σιρίδος ἕδρην
Μαρμαρίου τε τένοντα καὶ Ὠγυγίης πέδον Αἰγῆς[...] 

Στο σημείο αυτό, να υπενθυμίσουμε ότι στη νήσο Εύβοια, σύμφωνα με τους Ησίοδο και Όμηρο, κατοικούσαν οι Αβάντες, που πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο, και η νήσος λέγονταν «Αβαντίδα νήσος», ενώ Εύβοια ονομάστηκε από το βόδι (προφανώς επειδή ανέτρεφε πολλά και ωραία βόδια). Ειδικότερα στο βόρειο τμήμα κατοικούσαν οι Περραιβοί, στο μέσο οι Άβαντες και οι Κουρήτες (Χαλκιδείς) και στο νότιο οι Δρύοπες.

Κατά την Υστεροελλαδική (Μυκηναϊκή) εποχή 1650-1050 π.Χ. κυρίαρχο φύλο στην Εύβοια είναι οι Άβαντες. Στην Αβαντίδα νήσο όπως ονομαζει την Εύβοια ο Ησίοδος, έχουν δημιουργηθεί και ανθούν οι πρώτες πόλεις.

 






Μονοπάτι Αγ. Παρασκευής

Από τους Ανδρωνιάνους (ο ανδρών, το άντρο παραμένει στη φυσική του κατάσταση, σε αντίθεση με το σπήλαιο που έχει μετατραπεί από τον άνθρωπο σε οικία ή λατρευτικό χώρο [2]), η πρόσβαση στο βραχογλυφικό γίνεται μέσω μονοπατιού χαραγμένο στο βραχώδες ανάγλυφο από τον Προφήτη Ηλία, ενώ συνδέεται με τα μονοπάτια της Αγίας Παρασκεύης και του Μεταξαρίου (κάτω από το τελευταίο διέρχεται και ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης από τα Μανίκια προς Κύμη).  



Περισσότερα για τα Διονυσιακά του Νόννου στον σύνδεσμο https://eviaplan.blogspot.com/2022/05/dionisiaka-kotylaia.html

Σχετικά με το βραχογλυφικό και στο ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ http://www.arxeion-politismou.gr/2021/08/vraxoglyfiko-Andronianon.html?spref=fb

Διόνυσος ο θεός και ο άνθρωπος

https://youtu.be/hH-b7Ncs5s4

Περί Αβάντων  https://elhalflashbacks.blogspot.com/2021/05/avantes-arxaioi-ellines-polemistes.html?m=1&fbclid=IwAR1o51Vl2CimUuHwVBhZx6Aq4zv-0wGv9PrMxlzrAKyR4W1bcZY02KIDGc0









Σχόλια