Οι Γεωλογικές μορφές των Κοτυλαίων μελετήθηκαν στην Γερμανική Σχολή το διάστημα 1830-1904, όταν το επισκέπτοντο γερμανοί επιστήμονες και είχαν προτείνει το 1892 στον Χαρίλαο Τρικούπη, να διατηρηθεί στα Κοτύλαια Γεωλογικό Πάρκο, όπως θα το έλεγαν σήμερα. [Π. Πασπαλιάρη 2000]
Αναγνωρισμένα Γεωπάρκα
Οι περιοχές του Βίκου - Αώου με τμήμα του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, τα μοναδικά αλπικά τοπία της Τύμφης και του Σμόλικα, το μεγάλο πλήθος καρστικών και τεκτονικών δομών, τους Πύργους της Αστράκας, τα εντυπωσιακά φαράγγια του Βίκου και του Αώου με τη μοναδική γεωαρχαιολογική αξία και την εξαιρετική παραδοσιακή αρχιτεκτονική με πλήθος παραδοσιακών οικισμών.
Η Νήσος Λέσβος, στην οποία βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος. Η περιοχή του Ψηλορείτη στην Κρήτη. Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού, σημαντικό παράδειγμα της ενεργούς τεκτονικής ανύψωσης της βόρειας Πελοποννήσου, με τη δημιουργία του φαραγγιού του Βουραϊκού, των κροκαλοπαγών σχηματισμών του Μεγάλου Σπηλαίου, του Σπηλαίου των Λιμνών και των πηγών της Στυγός.
Η περιοχή της Σητείας, με τις εντυπωσιακές παλαιοακτές, τα σπήλαια και τα φαράγγια, που τεκμηριώνουν την πρόσφατη ανύψωση της Κρήτης και τα σπουδαία παλαιοντολογικά ευρήματα Δεινοθηρίων και Πλειστοκαινικών θηλαστικών. Και τέλος το μοναδικής φυσικής ομορφιάς και περιβαλλοντικής αξίας Γεωπάρκο Κοζάνης-Γρεβενών.
Η παρουσίαση σε pdf:
Θ. Θεοδοσιάδης, Κοτύλαια-Ξηροβούνι-Σκοτεινή. Ένας μοναδικός Γεώτοπος στην Κεντρική Εύβοια. Γεωπάρκο ή Αιολικό Πάρκο;
γεωπαρκο, γεωλογικο παρκο, δολινες, σπηλαιο, καταβοθρες, κοτυλαια, ανεμογεννητριες, καρστικο πεδιο
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου