ΔΕΥΑ Κύμης Αλιβερίου και Net metering


ΔΕΥΑΚΑ 2016

Οι ανάγκες της ΔΕΥΑΚΑ σύμφωνα με την εισήγηση ήταν:

Δάνεια                                                                             403.000
Ρυθμίσεις οφειλών σε Ταμεία                                   979.000
Οφειλές σε προμηθευτές                                         1.445.000

Αμοιβές προσωπικού                                                    615.000
Λειτουργικές δαπάνες                                                  405.000
                                                                   --------------------------------------
                                        ΣΥΝΟΛΟ                         3.847.000   ΕΥΡΏ

Πρόσφατα (11-2017) ακούσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι πέρασαν το κόστος της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων από το Δήμο στην ΔΕΥΑΚΑ, σε ένα ποσοστό περίπου 80% και σύντομα θα ολοκληρωθεί αυτό για να μην πληρώνει παράνομα ο δήμος αυτό το κόστος των 900.000 ευρώ το χρόνο.  

Η μεταφορά μέρους της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων από το Δήμο στην ΔΕΥΑΚΑ, είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί και να χρεωθεί η Επιχείρηση από συσσωρευμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, το ποσό των 400.000 ευρώ, που φυσικά αδυνατεί να πληρώσει. Γι’ αυτό ζήτησε από τη ΔΕΗ να μπει στο πρόγραμμα διακανονισμού των 100 δόσεων. Η ΔΕΗ γνωρίζοντας τις οικονομικές αδυναμίες της ΔΕΥΑΚΑ, ζήτησε να μπει εγγυητής ο Δήμος. [1]

Ολοκληρώθηκε (11/18) η διαδικασία της αξιολόγησης για την δράση του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, στον άξονα προτεραιότητας «Βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης» με τίτλο: «Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση». Στρατηγικός στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας καθώς και η βελτίωση της ποιότητας και της επάρκειας των αποθεμάτων με ταυτόχρονη μείωση των διαρροών.

Η ΔΕΥΑΚΑ ως Κύριος του Έργου με τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου ως Φορέα Υλοποίησης , επιχορηγείται με το ποσό των 2.943.104,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για το έργο «Προμήθεια συστήματος τηλεμετρίας, ελέγχου διαρροών, εξασφάλιση επάρκειας και ποιότητας δικτύου ύδρευσης Κύμης- Αλιβερίου».

Με την ολοκλήρωση του έργου, θα δημιουργηθεί ένα καινοτόμο σύστημα συλλογής και διαχείρισης πληροφοριών για το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου, που θα αποτελείται από τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και λογισμικό, μέσω των οποίων θα γίνεται η απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο της τρέχουσας κατάστασης στο δίκτυο ύδρευσης, επιτρέποντας την συνεχή εποπτεία του, τον έλεγχο ποιότητας, τον άμεσο εντοπισμό προβλημάτων, την επισήμανση των βλαβών, τον εντοπισμό και περιορισμό των απωλειών νερού με εγκατάσταση Κεντρικού (ΚΣΕ), Περιφερειακών, Φορητών και Τοπικών Σταθμών Ελέγχου. Περιλαμβάνονται συνολικά (123) εγκαταστάσεις κεφαλών δικτύου ήτοι (38) Γεωτρήσεις, (73) Δεξαμενές-Υδατόπυργοι & (12) αντλιοστάσια & φρεάτια.[2]

Το 2016 σε μεγάλο ποσοστό, τα Δημοτικά Τέλη κάλυπταν την πληρωμή του ρεύματος της ΔΕΥΑΚΑ και του Δήμου. Η διαρροή χρημάτων, προς την ΔΕΥΑΚΑ, σύμφωνα με την οικονομική υπηρεσία του Δήμου, ανέρχεται περίπου στα 1,2 εκ. € τον χρόνο (υπολογισμός 2016). Επομένως τα τρία (3) χρόνια δηλαδή 2012, 2013 και 2014, τα ποσά που έφυγαν από τον δήμο ήταν πάνω από 3,5 εκ.€. [3]

Επομένως με τιμές 11-2017  το ετήσιο κόστος ηλεκτροδότησης της ΔΕΥΑΚΑ ήταν 1.125.000€, ενώ επενδύθηκαν 3 εκ. για το σύστημα τηλεμετρίας σε ένα απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης, με τμήματα σωληνώσεων αμιάντου. Σε αυτόν τον χορό εκατομμυρίων, με δεδομένη την αύξηση στο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος της τάξεως του 150%, μετά την επιδότηση που δεν θα ισχύει για πάντα, η επένδυση ολοκλήρωσης του φράγματος Μανικίων και η ηλεκτροπαραγωγή από μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό 4MW (ΣΔΙΤ, net-metering Αυτοπαραγωγή με Ενεργειακό Συμψηφισμό) [4] δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά επιβεβλημένη για την βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΚΑ.

Μπορούμε να εξετάσουμε την περίπτωση του Δήμου Άργους Ορεστικού:

Την προέγκριση της άδειας παραγωγής ενέργειας από υδροστρόβιλο τύπου KAPLAN έλαβε, ο Δήμος Άργους Ορεστικού από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), μετά από αίτημα που είχε υποβάλει τον Δεκέμβριο του 2020 (αριθ. αίτησης Γ-011429/17-12-2020).

Έτσι, με την πληρωμή του τέλους Βεβαίωσης Παραγωγού, έχει το δικαίωμα να κατασκευάσει τον συγκεκριμένο υδροστρόβιλο με εγκατεστημένη ισχύ 1,35 MW και μέγιστη απόδοση 1,48 MW στον ποταμό Αλιάκμονα, στο πλαίσιο της κοινωφελούς Ενεργειακής Κοινότητας που έχει συστήσει ήδη από το 2019.

Σκοπός του Δήμου Άργους Ορεστικού είναι η ενέργεια που θα παράγεται να συμψηφίζεται (με τη διαδικασία του net metering) με αυτήν που απαιτείται σε αντλιοστάσια, ΦΟΠ και δημοτικά κτίρια, ενώ θα καλύπτει και τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων του Δήμου. [5]

Εναλλακτικά η ολοκλήρωση του φράγματος Μανικίων και η μετατροπή του δικτύου σε δίκτυο φυσικής ροής, όπως ισχύει ήδη για την περιοχή της Κύμης, δηλαδή η υψομετρική διαφορά να δημιουργεί την απαραίτητη πίεση δικτύου χωρίς την ανάγκη αντλιοστασίου, θα εξοικονομούσε σημαντικά κεφάλαια από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Τέλος, ας εξετάσουμε τις δράσεις ενεργειακής βελτίωσης συστημάτων της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου:

- βελτίωσης συστημάτων της ενεργειακής απόδοσης, εξοικονόμησης ενέργειας και ευφυών συστημάτων διαχείρισης ενέργειας στις ενεργοβόρες υποδομές ύδρευσης και λυμάτων, με την αντικατάσταση αντλιών ύδρευσης -αποχέτευσης παλαιάς τεχνολογίας από αντλίες νέας τεχνολογίας και αντίστοιχο εξοπλισμό (inverter).

- η προμήθεια, τοποθέτηση, εγκατάσταση και θέση σε πλήρη λειτουργία φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 100kW, στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου με στόχο την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου.
- η προμήθεια, τοποθέτηση, εγκατάσταση και θέση σε πλήρη λειτουργία ενός Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού – (ΜΥΗΣ), ονομαστικής ισχύος 100kW, προς αντικατάσταση του παλαιού υφιστάμενου υδροηλεκτρικού της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου που βρίσκεται στη Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού.  [6]


Πηγές
 






https://eviathema.gr/evoia/episimi-apantisi-ton-dimo-kymis-aliverioy-tin/98963/?fbclid=IwAR0iVqIBeLVMUR8gEJ0Dxlro6uA896dZrNw9dAb5O9yAbCSb3TCFTIbrucg

Σχόλια