Αρχαίο μονοπάτι Κοτυλαίων και αγωγός ύδρευσης



Ο Μανικιάτης είναι ένας μεγάλος σε μήκος ποταμός της Εύβοιας που στο διάβα του σχηματίζει πολλά διαφορετικά οικοσυστήματα, που ονομάζεται και Μανικιώτικο ρέμα, διασχίζει κάθετα την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κύμης. Πηγάζει από τους νότιους πρόποδες του Ξηροβουνίου και εμπλουτίζεται με νερά που κατεβαίνουν από το Μαυροβούνι. Η κατεύθυνση του είναι από τα δυτικά προς τα ανατολικά, το μήκος του φτάνει περίπου τα 25 χλμ. και εκβάλλει στο Αιγαίο στη μέση της παραλίας του Στομίου. Ο ποταμός ξεκινάει από το Μαγάρεμα στα βορειοδυτικά του χωριού Κάτω Σέτα και μετατρέπεται στο ρέμα Διπόταμο λίγο πριν το χωριό Μανίκια, απ’ όπου παίρνει και την ονομασία Μανικιάτης. Εκεί βρίσκεται η κύρια πηγή του ποταμού, η πηγή Ατσιτούς. Από εκεί ο Μανικιάτης κυλάει στους νότιους πρόποδες των Κοτυλαίων (Μαυροβούνι), περνάει μέσα από ένα μικρό φαράγγι μήκους 2 χλμ. και βγαίνει στο κάμπο, διασχίζοντας τα χωριά Νεοχώρι, Κοίλι, Μονόδρυο, Μεσονήσι και Οξύλιθο πριν καταλήξει στη θάλασσα. [1]



Από την πηγή της Ατσιτούς υδρεύεται η περιοχή της Κύμης, με τον κεντρικό αγωγό να ξεκινάει από υψόμετρο 800μ. περίπου και να καταλήγει στην παραλία της Κύμης. Αυτή η υψομετρική διαφορά δημιουργεί την απαραίτητη πίεση του δικτύου, χωρίς την ανάγκη αντλιοστασίου (κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, συντήρηση),  με τις απαραίτητες βέβαια εξαερώσεις ανά χλμ περίπου αγωγού, λόγω της λειτουργίας με φυσική ροή. (1964)

Ο αγωγός ύδρευσης δρομολογήθηκε μετά τον Β' Π.Π., με κοινωφελή εργασία των κατοίκων μέσω των αρχαίων μονοπατιών της περιοχής. Στο παραπάνω βίντεο παρουσιάζουμε το κομμάτι του μονοπατιού Μεταξάρι - Αγ. Παρασκευής, που κάποτε ήταν λιθόστρωτο και από τις εργασίες τοποθέτησης και αργότερα συντήρησης τμημάτων του αγωγού έχει καταστραφεί η λιθόστρωση.

Εντύπωση προξενεί η μεγαλιθική κατασκευή στην διαδρομή αυτή, προς την μεγάλη δολίνη (λάκκα) του Μεταξαρίου, πιθανώς κατάλοιπα οχύρωσης κτίσματος για τον έλεγχο της οδού.


Πηγή

[1] https://www.naturagraeca.com/ws/214,278,189,1,1,%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82


Σχόλια