Εθνική στρατηγική στήριξης πράσινης γερμανικής βιομηχανίας

 


Mην απορείτε που στο Enterprise Greece η κυβέρνηση έχει ανεβάσει ως "Στρατηγικές Επενδύσεις" θηριώδη αιολικά έργα, όπως το ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 450,6MW της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και το "Εγκατάσταση έξι αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 299,6 MW στην θέση Νότια Σκύρος – Όρος Κόχυλας" της ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΟΤΙΟΥ ΣΚΥΡΟΥ Α.Ε. Παρόλο που οι τοπικές κοινωνίες έχουν ξεσηκωθεί εδώ και χρόνια ενάντια στα συγκεκριμένα θηριώδη εργοστάσια, το πολιτικό σύστημα σκίζεται ν' απορροφήσει Γερμανικές Α/Γ, μήπως και διασωθούν οι Γερμανικές δήθεν "πράσινες" θέσεις εργασίας στη Nordex, τη Siemens Gamesa και την Enercon, που οι τρεις μαζί έχουν το 50% της Ελληνικής αγοράς.

Εκτός βέβαια απ' τις "Στρατηγικές", έχουμε και τις "Εμβληματικές" "επενδύσεις", όπως το θηριώδες φωτοβολταϊκό του 1GW της RWE στις εκτάσεις της  Δυτικής Μακεδονίας. 

Λόγω της απότομης αύξησης του κόστους για τις πρώτες ύλες και τις μεταφορές, η Nordex παρουσίασε ζημιές σχεδόν 104 εκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2021. Το 2021 ήταν ένα από τα χειρότερα χρόνια στη Γερμανία για την επέκταση της αιολικής ενέργειας εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, καθώς σε ολόκληρη τη Γερμανία μόλις 460 νέες χερσαίες Α/Γ τέθηκαν σε λειτουργία. Η επέκταση ήταν κάτω από το προηγούμενο χαμηλό σημείο το 2019, (479 συστήματα). Η Nordex πιθανότατα θα μεταφέρει την παραγωγή της στην Ασία, καθώς το κόστος παραγωγής στην Ασία είναι πολύ φθηνότερο. 

Στην πιο πάνω εικόνα βλέπετε το εργοστάσιο της Nordex στο Ροστόκ (Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία), το μοναδικό της Nordex στη Γερμανία, που απασχολεί περίπου 2 χιλ. εργαζόμενους. Τον Απρίλιο 2016 η Ισπανική Acciona S.A. συγχωνεύτηκε με τη Nordex κι είναι ο βασικός της μέτοχος, (με 33,6%). Η εταιρεία πρόσφατα ειδοποίησε το Συμβούλιο Εργαζομένων για το "ενδεχόμενο" κλείσιμο του εργοστασίου στο Ροστόκ, ενώ ενημέρωσε επίσης για "ενδεχόμενο" κλείσιμο τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο 2o Ευρωπαϊκό εργοστάσιο της Nordex, στο Ισπανικό La Vall d'Uixó (κάτω εικόνα). Την Τσικνοπέμπτη ξεκίνησαν οι σχετικές διαπραγματεύσεις με το τοπικό σωματείο.



Πηγή

https://greeklignite.blogspot.com/2022/02/blog-post_28.html


Σχόλια