Κανάλι ομβρίων - πολεμικό κρυσφήγετο


Σε λιγότερο από μισό μέτρο κάτω από το οδόστρωμα κεντρικής οδού βρίσκουμε τον λιθόκτιστο αγωγό ομβρίων των Ανδρωνιάνων, που αποτελούσε και πολεμικό κρυσφήγετο. Οι κάτοικοι της γύρω περιοχής κατά τον Β' Π.Π. σε περίπτωση κινδύνου, έμπαιναν στον αγωγό μήκους περίπου 30 μέτρων και σύμφωνα με μαρτυρίες φιλοξένησε ακόμα και πάνω από 20 άτομα.

Δυστυχώς δημοτικά έργα έκλεισαν την ανάντι είσοδό του, σε μια προσπάθεια απόκρυψης του καναλιού ομβρίων παραπλεύρως του δρόμου με τσιμεντένιο αγωγό, έργο ουδεμίας χρησιμότητας, με μοναδικό συμφέρον την διαπλάτυνση του δρόμου κατά λιγότερο από μισό μέτρο έμπροσθεν ταβέρνας και την μη αποστράγγιση του οδοστρώματος που μετατρέπεται σε ποταμό.


Πλέον τα ρυάκια εντός του οικιστικού ιστού μπαζώνονται και κλείνονται, ενώ στην καλύτερη περίπτωση, ελλείψει αποχετευτικού δικτύου, μετατρέπονται σε οχετούς απόρριψης ακαθάρτων υδάτων ακόμα και βοθρολυμάτων, αποτελώντας εστίες μόλυνσης και τόπους εκκόλαψης κουνουπιών.





Περισσότερα για το κλείσιμο του ρέματος του Παλιοπήγαδου και την μετατροπή του σε οχετό με τον εμφανή πλαστικό αγωγό λυμάτων της παρακείμενης ταβέρνας, στον σύνδεσμο

https://www.eviaxpress.gr/2022/04/Idiotiki-protovoulia-kathariotitas-kai-ekklisi-pros-tous-katoikous-tis-koinotitas-Andronianon.html

Ενώ για τις επιπτώσεις των αστικών λυμάτων στον σύνδεσμο

Σχόλια