Η Εύβοια Γαλλική κτήση!


Στις 10 Ιουλιου 1823, υπογράφεται η συνθήκη συμμαχίας, αναμέσα στην Ελλάδα και μιά σκιά, το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας. Από το κείμενο οι υπογραφές των τριών πληρεξουσίων: του μαρκησίου De Marcier και του μαρκησίου De Laporte από την πλευρά του Τάγματος και του Jourdain που εκπροσωπούσε την Ελληνική Κυβέρνηση.

Τα άρθρα της συνθήκης αποτελούν ένα χωρίς προηγούμενο στην παγκόσμια διπλωματική ιστορία κείμενο αγυρτείας. Έργο τυχοδιωκτών και αργυρωνήτων. Συμφωνία κωμική και εξοργιστική. Χοντροκομμένη απάτη.

Με το άρθρο 6 οι Ιππότες προβαίνουν στην πρώτη «παραχώρηση» στους Έλληνες. «Παραιτούνται από όλα τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις τους από την Ελλάδα και ιδίως από την κατοχή της Εύβοιας και του Μωριά (ούτε ό Μωρίας ούτε η Εύβοια υπήρξαν ποτέ κτήσεις των Ιπποτών, οι διεκδικήσεις τους βασίζονταν σε διάφορες αγορές ή κληρονομιές τιμαρίων κατά τον 13ο και 14ο αιώνα). Με το άρθρο, ωστόσο, παραδέχονταν οι Ελληνες ότι το ανύπαρκτο Τάγμα Μάλτας είχε πριν από τη συνθήκη δικαιώματα πάνω στο έδαφός τους. Εδραίωναν δηλαδή την ύπαρξη νομίμων διεκδικήσεων.

Για την αποφυγή παρανοήσεων το άρθρο 7 ορίζει ότι η «Ελληνική Κυβέρνηση αναγνωρίζει τη νομιμότητα των παραπάνω δικαιωμάτων και απαιτήσεων του Τάγματος του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ και αποδέχεται παραίτηση». Και ως «αντιστάθμισμα στην παραίτηση» αυτή οι Έλληνες εγγυώνται «την πλήρη και ολοσχερή κατοχή και κυριαρχία των Ιπποτών στην Ρόδο, Κάρπαθο και Αστυπάλαια και στα εξαρτημένα νησιά και νησίδες που άλλοτε αποτελούσαν κτήσεις του Τάγματος».

Με μια παραίτηση από φανταστική και αβάσιμη αξίωση στην Εύβοια τον Μωρία οι Ιππότες θα έπαιρναν ως αντάλλαγμα δεκάδες ελληνικών νησιών!

Αν τουλάχιστον αναλάμβαναν οι Ιππότες την κατάληψη των τουρκοκρατουμένων αυτών νησιών του Αρχιπελάγους... Όχι, η Ελληνική Κυβέρνηση αναλάμβανε την υποχρέωση να εγκαταστήσει το Τάγμα σε όλα τα νησιά! Και επειδή η εγκατάσταση ήταν αδύνατο να γίνει χωρίς πολεμο «η Ελληνική Κυβέρνηση θα χορηγούσε στο Τάγμα τις αναγκαίες δυνάμεις, στρατό και ναυτικό για την κατάληψη τους». Με άλλους λόγους οι Έλληνες θα ελευθέρωναν με αίμα και θυσίες τα νησιωτικά εδάφη τους για να παραδώσουν στους πολεμοχαρείς Ιππότες.

Η Γαλλία, διαμέσου των Ιπποτών, που στην πλειοψηφία τους ήταν Γάλλοι θα αποκτούσε σημαντικές ναυτικές βάσεις στο Αιγαίο και θα έθετε υπό τον έλεγχο της την ανεξάρτητη Ελλάδα υπερφαλαγγίζοντας τους Άγγλους και προωθώντας τα συμφέροντα της στην Ανατολή. Με τις ίδιες, άλλωστε, μεθόδους κατόρθωσε και η Βρετανία να αποικιοποιήσει την Ινδία.

Η «συνθήκη» πρόβλεπε και τη χορήγηση δανείου δέκα εκατομμυρίων φράγκων — εντελώς ανύπαρκτων - στην Ελλάδα για την εξυπηρέτηση των κοινών συμφερόντων της συμμαχίας.

Πως είδαν οι ξένοι την Ελλάδα 1822-1823 Κυριάκου Σιμόπουλου Πολιτιστικές Εκδόσεις σελ. 468

Σχόλια