Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας (15 Ιουνίου)

 



Η 15η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινωνίας, αναφορικά με τα οφέλη που προκύπτουν για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα του πλανήτη από τη χρήση της Αιολικής Ενέργειας αλλά και την ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας του αέρα. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (WindEurope) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενεργείας (GWEC με μέλος τον καθηγητή ΕΜΠ Αρθούρο Ζερβό, ενώ μεταδιδακτορικός Εργαστηριακό - Διδακτικό προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.)  ΕΜΠ στην αιολική ενέργεια  ο Κυμαίος Γεώργιος Κάραλης*).

Η Enel Green Power Hellas αποδεικνύει καθημερινά τη δέσμευσή της σε ένα μοντέλο βιωσιμότητας που στηρίζεται στη δημιουργία σχέσεων αμοιβαίας αξίας, προωθώντας πρωτοβουλίες και δράσεις προς όφελος των κατοίκων και του οικοσυστήματος των περιοχών που δραστηριοποιείται. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, η οποία βασίζεται στην καλλιέργεια μιας σχέσης εμπιστοσύνης και στην ανάπτυξη ενός ειλικρινούς διαλόγου με τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ) «εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία με πάνω από 80% εξάρτηση του ενεργειακού μας ισοζυγίου από ενεργειακές εισαγωγές, και μάλιστα από ρυπογόνα συμβατικά καύσιμα, όπως τα εισαγόμενα πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δεν νοείται».

Ο κ. Περιστέρης διερωτήθηκε «πόσο πραγματικά ειρωνικό είναι μια χώρα σαν τη δική μας με ηλιοφάνεια πάνω από 330 ημέρες τον χρόνο, με πλούσιο αιολικό δυναμικό σε βουνά και θάλασσες και με ένα γεωγραφικό ανάγλυφο που ευνοεί την ανάπτυξη υδροηλεκτρικών και αντλησιοταμιευτικών έργων, να αντιμάχεται με κάθε τρόπο την 100% καθαρή, εγχώρια και δωρεάν ενέργεια που η φύση της παρέχει και να παραμένει δέσμια εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων;

Πόσο εξωφρενικό είναι εν έτει 2023, με πλήρως ανεπτυγμένες τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας και με μεθόδους όπως η αντλησιοταμίευση που προσφέρει πάνω από 80% εγχώρια προστιθέμενη αξία, οι διαχειριστές των δικτύων να ανησυχούν καθημερινά για την ευστάθεια του δικτύου, επειδή δεν έχουν προχωρήσει ακόμα οι επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ, ώστε να αξιοποιείται η περίσσεια ενέργειας όταν χρειάζεται;

Πόσο υποκριτικό είναι να δίνονται μάχες χαρακωμάτων με δολιοφθορές ανεμολογικών ιστών,  με πρωτοβουλίες που επιζητούν την καθολική απαγόρευση χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε διάφορες περιοχές, ακόμα και με τη δαιμονοποίηση επενδυτών και έργων και την ανάπτυξη θεωριών συνωμοσίας;

Εκφράζονται φόβοι για τις ανεμογεννήτριες – που στην τελική όταν επιτελέσουν το σκοπό τους απλά απομακρύνονται χωρίς καμία επίπτωση – ενόσω οι αιγιαλοί καταλαμβάνονται από πλήθος αυθαίρετων κατασκευών και τα βουνά και τα ρέματα υφίστανται μη αναστρέψιμες και καταστροφικές παρεμβάσεις, που οδηγούν συχνά και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών» παρατήρησε και συνέχισε:

Πόσοι συμπολίτες μας ξέρουν ότι όλα τα έργα αυτά επιστρέφουν 3% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους στους δήμους και στις κοινότητες που βρίσκονται; 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ): "Σε ότι αφορά τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσε να προβαίνει συστηματικά η χώρα μας ώστε να διοχετεύει την ανανεώσιμη σε φάσεις του πραγματικού χρόνου υπερπαραγωγή της, οι τιμές στις οποίες θα λάμβαναν αυτές χώρα με τα υπάρχοντα ιστορικά δεδομένα και χωρίς την κρίση του φυσικού αερίου εκτιμώνται στο πλείστο των περιπτώσεων ιδιαιτέρως χαμηλές, ίσως και πέριξ του μηδενός. Οπότε αυτομάτως και επειδή οι εξαγωγές δεν πληρώνουν ΕΤΜΕΑΡ τίθεται το ζήτημα της αποζημίωσης των παραγωγών (τουλάχιστον όσων απολαμβάνουν Τιμών Αναφοράς μέσω συμβάσεων CfDs) για την παραχθείσα αυτή ενέργεια από τους εθνικούς πόρους του ΕΛΑΠΕ, οδηγώντας όμως έτσι στη στρέβλωση οι Έλληνες καταναλωτές να χρειάζεται να πληρώνουν μέρος του κόστους του εξαγόμενου ρεύματος που θα καταναλώνουν οι γειτονικές μας χώρες."

Με άλλα λόγια, η χρεοκοπημένη και "πτωχή πλην τιμία" Ελλάς θα παράγει ρεύμα για εξαγωγή και θα πληρώνει κι από πάνω για να ξεφορτωθεί το όχι απλά άχρηστο, αλλά εντελώς επικίνδυνο για το ηλεκτρικό μας σύστημα ρεύμα! Βάλτε από δίπλα στην εξίσωση την "πρόταση Σκρέκα" το φθινόπωρο, να ξηλωθούμε για "απευθείας καλώδιο Ελλάδα-Αυστρία" και θα καταλάβετε καλύτερα για ποιον προορίζεται η υπερπαραγωγή ρεύματος, με τη μετατροπή της χώρας σε βιομηχανικό οικόπεδο..(#Ti psifisate re malakes?)

Όσο για τις τιμές που θα πωλείται το ρεύμα, μόλις στις 12/6 η Επιτροπή των Διαχειριστών των Χρηματιστηρίων Ενέργειας αποφάσισε να αυξήσει το όριο αρνητικών τιμών από -150 στα -500€/MWh σε 16 χώρες από 15/6/2023, καθώς η αυξανόμενη διείσδυση των δήθεν "Α"ΠΕ στην υφεσιακή πλέον ΕΕ απειλεί όλο και πιο συχνά την ευστάθεια του Ευρωπαϊκού δικτύου. Από εκεί δηλαδή που πλήρωναν 150, (αυτό σημαίνει "αρνητική τιμή"), τώρα θα πληρώνουν 500€/MWh για να ξεφορτωθούν το περισσευούμενο ρεύμα!


Αναφερόμενος στις περικοπές που εφαρμόζονται για λόγους ευστάθειας του συστήματος σε περιόδους υψηλής παραγωγής ΑΠΕ και χαμηλής ζήτησης (συνήθως Σαββατοκύριακα και αργίες)  ο κ. Περιστέρης είπε ότι η κύρια αιτία, πέρα από τη χωρητικότητα των δικτύων, είναι οι αρνητικές τιμές στις εισαγωγές ρεύματος από γειτονικές χώρες σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους όπου επικρατούν αντίστοιχες συνθήκες χαμηλής ζήτησης και υψηλής συμμετοχής των ΑΠΕ. Δηλαδή κατά τα συγκεκριμένα διαστήματα οι εισαγωγείς πληρώνονται για την ενέργεια που εισάγουν, αντί να πληρώνουν (στη χώρα μας δεν επιτρέπονται επί του παρόντος αρνητικές τιμές) .

Αν λοιπόν απορείτε γιατί υπάρχει ύφεση στην ΕΕ και γιατί τα τρόφιμα διαρκώς ακριβαίνουν, η απάντηση είναι πολύ απλή: επειδή οι πολιτικοί στραγγίζουν την πραγματική οικονομία διοχετεύοντας ατελείωτα χρήματα στην εντελώς αποτυχημένη χρηματοδότηση των δήθεν "Α"ΠΕ. Όπως πολύ εύστοχα είδα σ' ένα πανό, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την άναρχη εξάπλωση των δήθεν "Α"ΠΕ, "Η "πράσινη" ανάπτυξη μαυρίζει τις ζωές μας"!


Πηγή

https://greeklignite.blogspot.com/2023/06/blog-post_16.html?m=1

Περισσότεροι "επιχειρήματα" της αιολικής πράσινης ανάπτυξης στο www.ask4wind.gr

*http://www.mech.ntua.gr/gr/sections/tr

Παιδική πλύση εγκεφάλου:

Φύσα Αεράκι, Φύσα με: Η αιολική ενέργεια για παιδιά

https://eletaen.gr/fysa_aeraki_fysa_me/

  

Ανανεωμένη έκδοση για μαθητές «Μαθαίνω για την Αιολική Ενέργεια»

https://eletaen.gr/ananeomeni-ekdosi-mathainw-gia-tin-aioliki/

Σχόλια