ΑΣΠΗΕ και νυχτερίδες



Γνωρίζατε ότι και οι νυχτερίδες είναι θύματα των ανεμογεννητριών όταν δεν χωροθετούνται σωστά;🦇

Οι νυχτερίδες, με περισσότερα από 1400 είδη ανά τον κόσμο, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην λειτουργία των οικοσυστημάτων! Είναι πολύ ικανοί θηρευτές εντόμων, διατηρώντας σε ισορροπία τους πληθυσμούς τους ή συμβάλλουν στην επιβίωση των φυτών είτε ως επικονιαστές, είτε μέσω της διασποράς σπόρων στο έδαφος. 

Η λανθασμένη χωροθέτηση των ΑΣΠΗΕ στη Θράκη, η οποία συνεχίζεται έως και σήμερα, πλήττει εκτός από τα πουλιά και τις νυχτερίδες. Πρόσφατη μελέτη της ΕΠΒΘ για τις επιπτώσεις των ΑΣΠΗΕ της Θράκης στις νυχτερίδες έδειξε ότι:

☑️Ο αριθμός των θανάτων νυχτερίδων σε έναν ΑΣΠΗΕ καθορίζεται πρωτίστως από τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ, αλλά και από τη σύσταση του τοπίου.

☑️Εάν όλοι οι ΑΣΠΗΕ που σχεδιάζονται στη Θράκη τελικά λειτουργήσουν, τότε κάθε χρόνο θα θανατώνονται τουλάχιστον 1151 νυχτερίδες.

☑️Προκειμένου να μετριαστούν οι θανατώσεις δεν θα πρέπει να εγκαθίστανται ΑΣΠΗΕ σε περιοχές που σε ακτίνα 5 χλμ. αποτελούνται (κατά 50% ή περισσότερο) από φυσικές χρήσεις γης. 

Οι μελέτες των ΑΣΠΗΕ (Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις) θα πρέπει να περιλαμβάνουν εκτάσεις αρκετών χιλιομέτρων γύρω από τις τι υποψήφιες θέσεις των έργων και οι προσπάθειες εκτίμησης των σωρευτικών επιπτώσεων των ΑΣΠΗΕ θα πρέπει να διενεργούνται σε αντίστοιχη χωρική κλίμακα.

Wind turbines kill hundreds of thousands of bats each year in the United States. The danger increases for birds and bats when they migrate, with bats suffering far more fatalities than birds. Moving the turbines offshore was initially thought to reduce this risk, however ongoing research and historical records indicate that bats are common over the open ocean, leading scientists to think that offshore turbines have an unknown level of risk to bats.

https://www.batcon.org/flight-of-the-night

Πηγή

https://spbt.gr/%ce%bd%cf%85%cf%87%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b4%ce%b5%cf%82-%ce%b8%cf%8d%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bc%ce%bf%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%b9%cf%8e%ce%bd/


https://www.facebook.com/inspeeGR

Σχόλια