Η ενεργειακή μετάβαση της Βρετανίας είναι μια πρωτοφανής πράξη οικονομικής αυτοκτονίας

 


Ένα νέο άρθρο ενός πρώην οικονομολόγου της Παγκόσμιας Τράπεζας και που δημοσιεύτηκε από το The Global Warming Policy Foundation προειδοποιεί ότι το τρέχον χρονοδιάγραμμα της Βρετανίας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές δεν είναι ρεαλιστικό και κινδυνεύει να γίνει οικονομικά και κοινωνικά μη βιώσιμο.

Το άρθρο του καθηγητή Γκόρντον Χιουζ έρχεται δύο εβδομάδες αφότου η έκθεση «Ευρωπαϊκό Έλλειμμα Επενδύσεων για το Κλίμα» προειδοποίησε ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να καλύψουν ένα ετήσιο επενδυτικό κενό ύψους 406 δισεκατομμυρίων ευρώ, εάν θέλουν να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους του 2030.

Στο άρθρο του, ο Hughes αποκαλύπτει ότι μια ρεαλιστική αξιολόγηση της προγραμματισμένης ενεργειακής μετάβασης της Βρετανίας συνοδεύεται επίσης από αστρονομικό τίμημα. Οι μεγάλες επενδύσεις σε τεχνολογίες έντασης κεφαλαίου για την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας χωρίς άνθρακα εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος («ΑΕΠ») τα επόμενα είκοσι χρόνια και θα μπορούσαν εύκολα να υπερβούν το 7,5% του ΑΕΠ.

Το κόστος κεφαλαίου της ενεργειακής μετάβασης στη Βρετανία κυμαίνεται από 100% έως 150% του ΑΕΠ, το οποίο σε τρέχουσες τιμές είναι περίπου 2,6 τρισεκατομμύρια λίρες. Αλλά ακριβώς όπως η γραμμή υψηλής ταχύτητας HS2, η ενεργειακή μετάβαση θα αντιμετωπίσει πληθωρισμό κόστους. «Θα ήταν λογικό να αυξηθεί το αναμενόμενο κόστος κατά 50% ή περισσότερο για να ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος των βραχυπρόθεσμων προσπαθειών παράδοσης», είπε ο Καθ. Hughes.

Ενώ απαιτείται σημαντική αισιοδοξία για να πιστέψουμε ότι η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε 20 χρόνια, θα απαιτηθούν 2,6 τρισεκατομμύρια λίρες για να δαπανηθεί τουλάχιστον το 5% του ΑΕΠ για να χρηματοδοτηθεί η απαιτούμενη επένδυση, είπε ο καθηγητής Hughes.

Η οικονομική μας ιστορία μάς λέει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να δανειζόμαστε επιπλέον 5% ή περισσότερο του ΑΕΠ ετησίως για είκοσι χρόνια για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης.

…ο μόνος βιώσιμος τρόπος χρηματοδότησης της ενεργειακής μετάβασης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η δραστική μείωση της κατανάλωσης για την απελευθέρωση πόρων για το τεράστιο επίπεδο νέων επενδύσεων κεφαλαίου που απαιτούνται… Ρεαλιστικά, η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα πρέπει να είναι 8% έως 10% για είκοσι χρόνια. Τέτοιο σοκ δεν έχει συμβεί ποτέ εκτός εποχής πολέμου τον περασμένο αιώνα, ούτε καν τότε για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η αγνόηση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών περιορισμών θα οδηγήσει σχεδόν σίγουρα σε ένα άλλο μακροπρόθεσμο φιάσκο πολιτικής όπως το HS2, με αποτελέσματα που αποδίδουν ελάχιστα σε συγκεκριμένους όρους. Αντί να προσποιούμαστε και να μπερδεύουμε, θα ήταν καλύτερο να επεκτείνουμε την περίοδο και τον ρυθμό της ενεργειακής μετάβασης ώστε να ταιριάζουν με τους πόρους που μπορούν ρεαλιστικά να παρασχεθούν.

Χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης: είναι σωστά τα στοιχεία; – Gordon Hughes, Μάρτιος 2024


Πηγή

https://korakas-news.gr/2024/03/i-energeiaki-metavasi-tis-vretanias-sto-net-zero-einai-mia-protofanis-praxi-oikonomikis-aytoktonias.html

Σχόλια