Ενάλια σπήλαια στην Μεσόγειο

     Γνωστά θαλάσσια σπήλαια


Τα θαλάσσια σπήλαια αποτελούν δεξαμενές βιοποικιλότητας και καταφύγια, που φιλοξενούν σπάνια είδη και ζωντανά απολιθώματα. Η Μεσόγειος Θάλασσα φιλοξενεί περισσότερα από 3000 σπήλαια, τα οποία είναι από τα πιομ ελετημένα στον κόσμο. Η παρούσα ανασκόπηση αποσκοπεί στη σύνθεση και επικαιροποίηση των γνώσεων για τα θαλάσσια σπήλαια της Μεσογείου.

Η βιοτική τους χλωρίδα περιλαμβάνει λίγους οργανισμούς που ζουν υποχρεωτικά σε σπήλαια, αλλά πολλά κρυπτοβιοτικά ή σχισμοειδή (που ζουν σε σχισμές) και βαθυφιλικά (που προτιμούν τα βαθιά νερά) είδη που αποικίζουν δευτερογενώς σπήλαια.

Συνολικά 2369 είδη έχουν αναφερθεί από 404 σπήλαια σε 15 χώρες, με αρκετά είδην νέα στην επιστήμη που περιγράφηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Οι δραματικές περιβαλλοντικές διαβαθμίσεις δημιουργούν μια ζωνοποίηση του βιοτόπου, με έως και έξι ζώνες πανίδας και δύο κύριες βιοκοινωνίες. Η βιοτική κάλυψη και η βιομάζα μειώνονται σημαντικά στο εσωτερικό των σπηλαίων, λόγω υδρολογικού περιορισμού και τροφικής εξάντλησης. Το τροφικό πλέγμα βασίζεται σε αιωρούμενους τροφούς, αλλά τα κινητά σαρκοφάγα παίζουν ρόλο στην εισαγωγή οργανικών ουσιών. Η έλλειψη πρωτογενούς παραγωγής, οι συγγένειες της πανίδας και ο μικροβιακός μεταβολισμός καθιστούν τα θαλάσσια σπήλαια εύκολα προσβάσιμα μοντέλα οικοσυστημάτων των βαθιών ωκεανών. Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην κάλυψη των περιφερειακών (π.χ. νοτιοανατολική Μεσόγειος) και θεματικών (π.χ. μικρόβια, μειοπανίδα, μακροπανίδα) κενών στις θεμελιώδεις γνώσεις και σε μέτρα διαχείρισης. Τα θαλάσσια σπήλαια έχουν χαμηλή οικολογική ανθεκτικότητα και φιλοξενούν πολλά είδη ενδιαφέροντος διατήρησης, αλλά απειλούνται από την αύξηση της θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού, τις τοπικές ανθρώπινες επιπτώσεις και τα μη αυτόχθονα είδη.







MEDITERRANEAN MARINE CAVES:

A SYNTHESIS OF CURRENT KNOWLEDGE

VASILIS GEROVASILEIOU1,2 & CARLO NIKE BIANCHI3 

Ολόκληρη η δημοσίευση

https://www.catastogrotte.net/liguria/en/bibliography/view/2190/?page=1&nv_year=2021



Η ανατολική Εύβοια σε όλο της το μήκος, έχει εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες ενάλια και υποβρύχια σπήλαια. Γνωρίζουμε πολύ λίγα όμως με μεγάλο μήκος (πάνω από 50μ), με κάποια από αυτά να είναι και ενδιαίτημα θηλαστικών όπως οι φώκιες Μονάχους-Μονάχους, και Νυχτερίδων.

Σχόλια