Το 3ήμερο 25-28 Οκτωβρίου ο ΠΡΩΤΕΑΣ επισκέφτηκε τη βαθύτερη καταβόθρα της Εύβοιας, τον Παπαλάκκο. Στόχος της αποστολής ήταν η χαρτογράφηση, φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση του σπηλαίου. Νέα και παλιά μέλη του ΠΡΩΤΕΑ γέμισαν εμπειρίες από ένα βαθύ και τόσο ιδιαίτερο σπήλαιο που παρόμοιο του δεν υπάρχει στην Βόρεια Ελλάδα. Συμμετείχαν 14 μέλη του ΠΡΩΤΕΑ μαζί με 10 μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας (Ε.Σ.Ε.) και 2 ανεξάρτητους σπηλαιολόγους.
Πως να περιγράψεις ένα τόσο γεμάτο 3ήμερο με λέξεις… το σπήλαιο τόσο ιδιαίτερο, με πανέμορφους σχηματισμούς, παιχνιδιάρικο, γεμάτο ζωή… το μέρος της κατασκήνωσης σε ένα ξέφωτο περιτριγυρισμένο από έλατα και ασβεστόλιθο… η παρέα; ξαναείδαμε τους φίλους μας, γνωρίσαμε νέους, συζητήσαμε, αστειευτήκαμε, μοιραστήκαμε…
Τι άλλο θα μπορούσαμε να ζητήσουμε για να γυρίσουμε πίσω στη βάση μας με χαμόγελα και μια έντονη ανυπομονησία για την επόμενη μας αποστολή!
Μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες και να δείτε τη χαρτογράφηση στην έκθεση αποστολής εδώ
https://drive.google.com/file/d/1OmmoQKfmjWYKkS_gQWnmIt_ilwh3eHxe/view?usp=sharing
Απέχει η κεντρική Εύβοια από το Βόρειο Πήλιο;
Το τετραήμερο 25-28/10 μας βρήκε στο βάραθρο Παπαλάκκος(-342μ.)* το βαθύτερο και κατα πολλούς εντυπωσιακότερο σπήλαιο της Εύβοιας μαζί με μέλη της Ε.Σ.Ε. Χρειάστηκαν περισσότερες απο 30 ώρες συνολικής παραμονής εντός του σπηλαίου για να ζήσουμε μια μαγευτική εμπειρία σπηλαιοεξερεύνησης και ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, αλλά γυρίσαμε πίσω στην επιφάνεια με τις εικόνες των στεγνών υπόγειων λιμνών(που μέχρι πρότινος υπήρχαν όλο το χρόνο) .
Μέσα λοιπόν και απο την δική μας δραστηριότητα και έχοντας περισσότερα σχετικά παραδείγματα (υποχώρηση πάγων σε σπήλαια, μείωσης της στάθμης των υπόγειων ποταμών) αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Εκφράζουμε όμως την έντονη ανησυχία μας καθώς βλέπουμε ότι η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας(βλπ. ανεμογεννήτριες) γίνεται πολλές φορές εις βάρος των ίδιων των ευαίσθητων οικοσυστημάτων.
Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Βορείου Πηλίου όπου εντός σχεδιαζόμενου έργου αιολικού πάρκου βρίσκεται η Βαλότρυπα(-264μ.)**, το βαθύτερο σπήλαιο της Θεσσαλίας, που στην τελευταία αποστολή καταγράφηκαν 14 είδη νυχτερίδων, που το καθιστούν όχι απλά ιδιαίτερο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό ώστε να τεθεί σε καθεστώς προστασίας, τόσο το ίδιο όσο και η ευρύτερη περιοχή καθώς αποτελεί ενδιαίτημα τροφοληψίας των ειδών αυτών. Για τον λόγο αυτό, 1-3/11, συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις υπεράσπισης του Πηλίου απο την αιολική βιομηχανία, διοργανωμένες απο τοπικούς φορείς και συλλογικότητες και τους ευχαριστούμε που μας έδωσαν την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα ευρήματα της αποστολής.
Πηγή
https://proteascave.gr/papalakkos/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου