Πράσινη ανάπτυξη της Εύβοιας εδώ και 22 χρόνια


Ο σύνδεσμος επενδυτών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε) πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου την 28-9-2001 στο ξενοδοχείο Παλίρροια της Χαλκίδας. Σκοπός της συνέντευξης αυτής ήταν η ενημέρωση του ευβοϊκού λαού για το θέμα των ανεμογεννητριών.

Οι ομιλητές που πλαισίωσαν την συνέντευξη ήταν: ο Μ. Φιλιππίδης, εκπρόσωπος για τον σύνδεσμο επενδυτών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε), ο Ν. Βασιλάκης αντιπρόεδρος του μη κυβερνητικού οργανισμού ELFORES, η Α. Σιδερίδου υπεύθυνη εκστρατείας κλιματολογικών αλλαγών της Greenpeace, και ο Π. Χαβιαρόπουλος υπεύθυνος της διεύθυνση εφαρμοσμένης έρευνας του ΚΑΠΕ.

Ο πρώτος ομιλητής Μ. Φιλιππίδης παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει λάθη από την πλευρά των επενδυτών σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των κατοίκων, όπου έχουν τοποθετηθεί ανεμογεννήτριες. Η ενημέρωση είναι ελλιπής. Αναφέρθηκε ακολούθως ότι στα αιολικά της Ν. Εύβοιας μέχρι σήμερα απασχολούνται 50 άτομα, ενώ άλλα 200 απασχολούνται σε μόνιμη βάση, στη ΒΙΟΜΕΚ, με έδρα το Αλιβέρι, που δραστηριοποιείται στην κατασκευή και εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Υπενθύμισε ότι 2% του τζίρου αποδίδεται στους Δήμους στους οποίους έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα. Στα σχέδια των επενδυτών είναι να αντικαταστήσουν μέρος της ηλεκτρικής παραγωγής με μη ρυπογόνες πηγές.
Μέχρι σήμερα η παραγωγή από ανεμογεννήτριες στην Εύβοια ανέρχεται σε 180MW, ενώ στο άμεσο μέλλον προβλέπεται να διπλασιαστεί με επιπλέον 350 ανεμογεννήτριες.

Τον λόγο πήρε ακολούθως ο Ν. Βασιλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην συμβολή των αιολικών πάρκων στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Τα αιολικά πάρκα τόνισε ουδόλως επηρρεάζουν τις καιρικές συνθήκες, όπως ανομβρία και άλλα φαινόμενα. Ακολούθως αναφέρθηκε στην επίσκεψη μαθητών από την Δανία, στο αιολικό πάρκο του Πράσινου, λέγοντας ότι έτσι αναπτύσσεται ένα νέο είδος τουρισμού, ο λεγόμενος οικοτουρισμός.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η κα Σιδερίδη, η οποία τόνισε ότι επειδή πάρα πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα ταλανίζουν τον πλανήτη, είναι άμεση ανάγκη να επιστρέψουμε άρδην σε πηγές ενέργειας που πλουσιοπάροχα μας παρέχει η φύση. Με έμφαση τόνισε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις καθαρές πηγές ενέργειας, όπως είναι η αιολική, η ηλιακή και άλλες.

Τέλος τον λόγο πήρε ο Π. Χαβιαρόπουλος ο οποίος ξεκίνησε με την ξεκάθαρη φράση : " ή πάμε στις ΑΠΕ ή στην πυρηνική ενέργεια". Παραδέχτηκε ακολούθως ότι ήταν λάθος της πολιτείας, που δεν υπήρξαν χωροταξικές μελέτες, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η εγκατάσταση να γίνει άναρχα.
Αναφέρθηκε τέλος, στη συνεργασία μεταξύ ΚΑΠΕ, Νομαρχίας και Δήμων ως προς τις μελλοντικές εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών. Οι δήμοι Στυρέων, Μαρμαρίου. Αμαρυνθίων και Καφηρέως δέχονται την εγκατάσταση, οι δήμοι Ταμυναίων και Δυστίων υπό όρους, ενώ τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων Αυλώνος και Κύμης απέρριψαν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Κατά το τέλος της συνέντευξης διαπιστώθηκε από όλους ότι η αντίδραση του Ευβοϊκού λαού κατά των ανεμογεννητριών οφείλεται στην ελλιπή ενημέρωσή τους! [1]


Με περισσότερες από 700 ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες στην Εύβοια και ποσοστό περίπου 36% των αιολικών τη χώρας, πλέον έχει μετατραπεί η "ενημέρωση" σε τραγικό βίωμα.

Με την καταστροφή του σχεδιασμού στρατηγικής  ενεργειακής αυτονομίας να έχει ήδη συντελεστεί, εξακολουθούν να ακούγονται από επίσημα χείλη ψευδοδιλήμματα  και οικονομοτεχνικά ανυπόστατα επιχειρήματα όπως, "ΑΠΕ ή κεριά" ή ότι "χωρίς τις ΑΠΕ το ηλεκτρικό ρεύμα θα ήταν ακόμα ακριβότερο". ΑΠΕ σύμφωνα με τους υπαλλήλους της πράσινης ανάπτυξης είναι τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, αγνοώντας τις υπόλοιπες πηγές ενέργειας και ιστορικά την συνεισφορά  των 5 ατμοηλεκτρικών μονάδων που εγκαταστάθηκαν στον ΑΗΣ Αλιβερίου. [2], [3], [4]

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι οι πρώτες ανεμογεννήτριες (κάθετου άξονα Darrieus, 80KW) τοποθετήθηκαν στην Χιλή Κύμης και στην Σκύρο το 1980, στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος της ΔΕΗ και του ΕΜΠ. Στην συνέχεια ακολούθησε η ίδρυση της Ηλεκτρομηχανικής με σκοπό την κατασκευή ανεμογεννητριών, όπως μαρτυρούσε και η επωνυμία της (αλλά τελικά παρήγαγε στολές και αλεξίσφαιρα γιλέκα). Από τις ανεμογγενήτριες αυτές δεν υπάρχουν πλέον υπολείμματα, καθώς σαν μεταλλικές κατασκευές (δικτύωμα - φορέας) ανακυκλώθηκαν πλήρως. [5]

Με 4.451 MW αιολικών ήδη εγκατεστημένων ( 1.775 MW στην Στερεά Ελλάδα) και 650 MW υπό κατασκευή (με επίσημο στόχο τα 30GW, για εξαγωγή ρεύματος - πράσινου υδρογόνου στην Ε.Ε, βλέπε Γερμανία), με εγκατεστημένα φωτοβολταΐκά 498,71MW, η παραγωγή την 25-10-2021 03:00-04:00 και 28-10-2021 10:00-16:00 κάλυψε την τρέχουσα ζήτηση... [6]

[...] απ' το κατάρτι το ψηλό, τον άνεμο παρακαλώ. Φύσα αεράκι φύσα με, μη χαμηλώνεις ίσαμε [...]

Ας μην λησμονούμε ότι υιός του Αιόλου ήταν ο Σίσυφος!




Πηγές

Σχόλια