Επίσκεψη στην Εύβοια το 1805



Από τη Θήβα ο Leake τον Δεκέμβριο του 1805 πέρασε στον Έγριπο, τη Χαλκίδα, όπου φιλοξενήθηκε από τον πρόξενο της Ρωσίας. Η κυριώτερη παραγωγή του νησιού ήταν το κρασί. Από την Κούμη και τον Καστρεβελά (Καστροβαλά) εξάγονταν 20.000 βαρέλες των 54 οκάδων στη Σμύρνη και στη Μαύρη θάλασσα. Τιμή πέντε πιάστρα η βαρέλα. Γινόταν επίσης εξαγωγή σταριών, αλλά μόνο σε περίπτωση πλούσιας παραγωγής, βελανιδιών, μπαμπακιού, μαλλιών, πίσσας και τερεβινθίνης σε μικρές ποσότητες.

Ο πρόξενος της Ρωσίας ήταν υποχρεωμένος να ανταλλάξη την ευχάριστη διαμονή του στην Αθήνα με αυτό το θλιβερό τόπο, επειδή αποτελούσε την έδρα του πασά του σαντζακιού του Έγριπου (περιλάμβανε τους καζάδες της θήβας, Αθήνας, Λειβαδιάς, των Σαλώνων και του Ταλαντιού (Αταλάντης)) κι έτσι μπορούσε καλύτερα να προστατεύη τα πολυάριθμα ελληνικά και επτανησιακά καράβια που έπλεαν με ρωσική σημαία.

Η Εύβοια και η Χαλκίδα είχαν κοινή ονομασία: Έγριπος (οι τούρκοι την έλεγαν Γριμπός ή Εγριμπός). Το μεγαλύτερο μέρος των καλύτερων κτημάτων του νησιού ήταν ιδιοκτησία 30 περίπου οθωμανικών οικογενειών που είχαν εγκατασταθή στο κάστρο. Στη Χαλκίδα κατοικούσαν 1.000 μουσουλμανικές
οικογένειες, που μαζί με άλλες 200 της Καρύστου, των Ροβιών, των Ωρεών και του Καστρεβελά, αποτελούσαν το σύνολο του τουρκικού πληθυσμού της Εύβοιας. Οι Έλληνες ήταν πενταπλάσιοι αλλά στην πόλη του Έγριπου κάλυπταν μόνο το ένα τρίτο του συνόλου των κατοίκων. Πολλά σπίτια στις εξωτερικές συνοικίες, ιδίως στίς νότιες, φαίνονταν ερειπωμένα καί ακατοίκητα, εξ αιτίας της τελευταίας επιδημίας που αφάνισε τον τόπο (πανώλη ή πανούκλα).

Το στενό χωριζόταν σε δυο άνισα μέρη απο ένα μικρό τετράγωνο κάστρο θεμελιωμένο πάνω σε βράχο. Δυνατός στρογγυλός πύργος υψωνόταν στη βορειοδυτική γωνία. Η βοιωτική ακτή επικοινωνούσε με μια πέτρινη γέφυρα (μάκρος 60-70 πόδια) και η είσοδος στο φρούριο γινόταν από μια ανασυρόμενη γέφυρα που βρισκόταν στην βορειοανατολική γωνία. Μία άλλη ξύλινη γέφυρα (μάκρος 35 πόδια) ανυψωνόταν από τα δύο άκρα για να περνούν τα καράβια.

Πηγή
Ξένοι Ταξειδιώτες στην Ελλάδα 1800-1810 Κυριάκου Σιμόπουλου Εκδόσεις Πιρόγα σελ. 420-421
Περισσότερα για τον Leake
Και για το εμπόριο κρασιού (μαυροκουντούρας)  Καστροβαλά -Κύμης

Σχόλια